Bábovky se sojovým mlékem
Lifestyle

Bábovky se sojovým mlékem

Radku Třeštíkovou sleduji už dlouho. Baví mě její fejetony, články i statusy na facebooku. Je to krásná ženská a její texty jsou stejně hořkosladký jako sám život. Na facebooku sdílí svůj dokonale nedokonalý osud matky na mateřské. Obecenstvo jejího virtuálního já s napětím sleduje, jak vzniká další příběh. U plotny, ve frontě v supermarketu, na dětském pískovišti, v čekárně u doktora a po nocích ve velkém stylovém bytě.

A tak jsem se i já těšila, až si některou z jejích knih přečtu. S velkým očekáváním, které jsem asi mít neměla, jsem otevřela tu poslední – Bábovky. Kniha čtenáře provází smutnými osudy několika žen. Tyto osudy se v různých časech vzájemně proplétají. Mám ráda knížky bez kontinuálního děje a tak jsem se těšila i na příběhy v Bábovkách. Po pár prvních stránkách, kdy do sebe jednotlivé osudy začaly zapadat, jsem si vzpomněla na Girl on the train (Dívka ve vlaku). Tu knížku jsem hl.ta.la. Propracované životní osudy tří žen se navzájem přibližují natolik, až s celým příběhem zatřesou stejně jako s pohledem čtenáře na to, kdo je záporák a kdo oběť. Zbožňuju, když si autor umí hrát s dějem knihy natolik, že si hraje i s názorem čtenáře na postavy samotné. Dívka ve vlaku mne pohltila natolik, že se teď bojím jít do kina, abych si nezkazila dojem.

Ale zpátky k Třeštíkové. Po prvních dvou kapitolách jsem si připadala, jako bych u babičky dostala bábovku ze supermarketu a do kafe sojové mléko. Opomíjím fakt, že třetí noc se mi zdála noční můra postavená na jednom z příběhů. I když  to určitě může znamenat jediné – kniha mě doslova vtáhla do děje. Bábovky jsou jeden velký babinec. OK, proč ne? Jenže Třeštíková do toho ženského mikrosvěta zasazuje makroproblémy. Absolutně nereálné situace a naprosto na hlavu postavené osudy. Poslední dva příběhy jsem si přála knihu už dočíst a po poslední stránce jsem měla na jazyku jediné: Co to sakra bylo?

Asi jsem si neměla číst ty hyperpozitivní recenze a nemít velká očekávání. Asi jsem neměla Bábovky číst tak brzy po Dívce ve vlaku. A asi jsem měla zůstat u jiného média – facebooku. Ale aspoň vím, co teď hýbe českým národem v oblasti literatury.

Takový byl můj dojem. Ale třeba zrovna vám budou Bábovky chutnat víc. Pokud hledáte oddychovku a chcete poznat tvorbu Třeštíkové, go for it, a pokud máte tip na super knížku, sem s ním. 🙂 Krásný podzim s nosem v knížkách!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..