Místa ve Švýcarsku, která nám vzala dech
Travel

Místa ve Švýcarsku, která nám vzala dech

Mám pocit, že čím dál tím víc lidí z mého okolí, objevuje Švýcarsko. A protože jsem tam byla už několikrát a protože bych se do té země mohla vracet každý víkend, sepsala jsem 5 míst, která nás ve Švýcarsku dostala ze všech nejvíc. A když dočtete až na konec, najdete tam i tipy, jak ve Švýcarsku alespoň něco málo ušetřit.

1. Interlaken

Interlaken je místo, kam se jezdí rekreovat i Švýcaři. Tohle malé městečko leží mezi dvěma jezery té nejtyrkysovatější tyrkysové barvy. Nad nimi se do výšky zvedají tři čtyřtisícovky, které v dálce pokračují rozlehlým ledovcem. Díky tomu se dá v okolí dělat spousta výšlapů a z každého budete mít nezapomenutelný výhled. Nahoru na jednu ze čtyřtisícovek, na Jungfrau, jezdí dokonce i zubačka. Když se plácnete přes kapsu, vyveze i vás. Náš tajný tip na výlet je však Augstmatthorn. Ale pozor! Tenhle lehčí výšlap na hřeben nad jezery způsobí, že nabydete dojmu, že můžete létat!

Místa ve Švýcarsku, která nám vzala dech
Místa ve Švýcarsku, která nám vzala dech
Augstmatthorn

2. Graubünden

Oblast, ve které leží i slavný St.Moritz, je proslulá hlavně pro zimní sporty. Zimní olympiáda se tu konala sice již dávno, v roce 1928 a v roce 1948, zimní atmosféra tu ale zůstala dodnes a pocítíte ji i v létě. Překvapilo mě, že St.Moritz je o dost menší městečko, než jsem si kvůli jeho slávě představovala. Je to základna a výchozí stanice pro nádhernou Rhaetian Railway, po které jezdí červené vláčky s výhledem do snové krajiny. Výlet vláčkem ze St.Moritz do italského Tirana jsem jmenovala nejkrásnějším výletem roku 2018, ne-li celé naší výletovací historie, a věnovala jsem mu celý jeden článek. Do Graubündenu se máme v plánu vrátit s kolama a to kvůli tomuhle videu.

Místa ve Švýcarsku, která nám vzala dech

3. Zürich

Na Curychu miluju ten jeho ruch. Oproti jiným švýcarským městečkům to tam totiž žije. Oproti Ženevě nebo Lausanne se tu hodně projevuje německý vliv a kultura a ta je mně osobně bližší, než kultura a život francouzů. Na Curychu je krásné, že se také rozkládá u velkého jezera a má spoustu různých tajných zákoutí, parků nebo zahrad.

Místa ve Švýcarsku, která nám vzala dech
Místa ve Švýcarsku, která nám vzala dech

4. Zermatt

Do Zermattu jsem toužila jet hodně dlouho. Hlavně, abych konečně spatřila Matterhorn a to se mi poštěstilo! Matterhorn je totiž vidět snad z každého místa v téhle vesničce. Blíž (nebo spíš výš) jsme k Matterhornu z Zermattu kvůli počasí nevystoupali a kvůli ceně lanovky nevyjeli, ale výhledy jsme obdivovali od rána do večera. Zermatt je městečko, kam je motorovým vozidlům vjezd zakázán a tak jsme z kempu za městem každý den šli asi tři kilometry tam a tři zpátky. Myslím, že Zermatt je jako výchozí místo pro výšlap k Matterhornu skvělý!

Místa ve Švýcarsku, která nám vzala dech
Místa ve Švýcarsku, která nám vzala dech

5. Geneva

Víte co, já ji sem dám. Líbila se mi ale srovnatelně s Luzernem. Obě dvě města se totiž také rozkládají u jezera a jsou perfektně upravená a uklizená. V Ženevě jsme si půjčili kola a zabloudili do vilové čtvrti. Tam jsem půl hodiny v kuse jen snila o tom, jak by asi vypadal náš dům na takovém krásném místě s výhledem na Ženevské jezero. Pak jsme si sedli u vody a nasávali atmosféru proklatě parných letních dnů. Švýcarům to ale nevadilo, protože spousta z nich byla ve vodě, na dece nebo na vodních lyžích. Ženeva je perfektní místo pro to úmyslně se tu ztratit v uličkách nebo jen tak odpočívat a ukusovat zmrzku na břehu jezera.

Místa ve Švýcarsku, která nám vzala dech
Luzerne
Místa ve Švýcarsku, která nám vzala dech
Luzerne

A tipy, jak ve Švýcarsku při cestování ušetřit?

Uuuu, dočetli jste to až sem! Takže tady jsou naše mini tipy, jak při cestování Švýcarskem ušetřit.

Namísto navštěvování restaurací si jídlo kupujte v supermarketu, mají tam totiž fajn varianty hotových lehkých jídel, kuskus, sushi, sandwiche. V některých supermarketech si dokonce můžete sestavit vlastní salát. My jsme si všechny ty dobroty, co jsme si pokaždé koupili (k jídlu hlavně sýry), snědli vždycky někde na trávě nebo na lavičce u jezera.

Švýcaři mají pro turisty jednu skvělou věc. Pokud bydlíte v nějakém městě v hotelu, penzionu nebo třeba i kempu, dostanete na dobu svého pobytu hromadnou dopravu zdarma. A to se vyplatí!

Pitná voda je tu na každém kroku, takže když budete mít po ruce vlastní lahev, tak nejen ušetříte, ale navíc budete ještě víc eko! 🙂

Takže tak. 🙂 A ať už jedete do Alp brzy a nebo až za rok, tak já vám přeju, abyste si ten další výlet do Švýcarska moc užili.

P.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..