Lifestyle

Jak mít tenhle školní rok na háku

Tak nám to zase začalo. Pamatuju si, že první září pro mě bylo dnem o něco slavnostnějším, než všechny ostatní. Ráno jsem vstala s pořádným předstihem a ještě větší dávkou odhodlání, že letos se budu učit pravidelně a budu děsně organizovaná. Do toho nejhezčího diáře, co v papírnictví měli, jsem slavnostně nadepsala datum a svatosvatě si přísahala, že takhle krásně ho tam budu vpisovat každý den. Jenže diář už po měsíci nevypadal vůbec jako umělecké dílo, ale jako zápisník jedný hodně rozlítaný holky. A to mi vydrželo až do teď.

Vyzkoušela jsem kde co. Papírové natištěné diáře, ručně nadepsané sešity, aplikace, programy i plánovače na stěně, na stole, všude, kde to šlo. A protože jsem toho vyzkoušela tolik, rozhodla jsem se sepsat vám pár tipů, jak to mít tenhle školní rok na háku.

blog8

Ujíždím na papíru

Jsem digitální holka, ale na čem už od mala ulítávám jsou všechny ty sešítky, diáře, zápisníky a plánovače. Pokud to máte stejně, určitě se podívejte na Papelote. Kromě kamenného obchodu v centru Prahy mají taky e-shop. Při každé návštěvě IKEA odjíždím s pěknou zásobou notýsků, kartiček a desek, protože světe div se, kromě nábytku v IKEA najdete i papírenské potřeby. Dalším místem, kde zaručeně narazíte na stylový notýsek do školní lavice je Lípa. Svůj hipsterský pop up store mají na Náměstí Franze Kafky. Poznámky se vám ve škole budou hned psát lépe se sadou nálepek nebo post-itů. Já je nejraději hledám na e-bay. Tyhle věci u mě velice rychle mizí a tak raději vybírám ty levnější, i když nejsou ani o trochu méně roztomilé, než ty ze značkového papírnictví.

Co se týče diářů, dlouho jsem si zakládala na klasice a realizaci všech svých snů plánovala v Moleskine. Pak jsem od diáře začala chtít více, než jen seznam po sobě jdoucích dnů (asi tušíte, že na některé věci jsem docela náročná) a začala jsem si každé září nadepisovat svůj vlastní diář podle svých představ. Tahle volba je super, protože si můžete diář nalinkovat tak, jak chcete, v závislosti na tom, jak moc busy měsíc vás zrovna čeká. Jeden rok jsem byla také hodně spokojená s úplně obyčejným diářem, který na mě vykoukl v reklamě na facebooku a já se nechala lapit. Byl super především kvůli pevným deskám, do kterých jde schovat jakýkoliv důležitý dokument nebo kartička a taky díky pouzdru na pero. Poslední dobou jsem ale zbystřila takzvané motivační diáře (to za mých mladých let nebylo!) a dlouho, dlouho pokukuju po Dolleru, Clever Minds nebo novém Moleskine.

Hodně mi pomáhá plánovat si dopředu celý měsíc. Při našem způsobu života, kdy jsme každý víkend pryč, je to nezbytnost. Dává mi to navíc pocit klidu, když si v hlavě dokážu velice rychle představit, co mě v následujícícm týdnu čeká. Pro plánování měsíců jsem si na internetu našla template plánovače. Tenhle a nebo tenhle. Ale můžete si i vyrobit vlastní.

blog1

Appky pro studenty

Poslední dobou jsem ale čím dál tím víc digitální. Líbí se mi, že tak mám všechny důležité informace a plány vždy u sebe. Aplikací na kalendář jsem vystřídala desítky. V tom, jak by měl vypadat, jsem dost náročná. Nakonec jsem skončila tam, kde jsem začala – u Google kalendáře. U něj mě baví předevím jedna vlastnost a to zapisování úkolů. Úkol vám pak svítí v kalendáři nahoře u každého dne, dokud ho nesplníte. S Gabim hodně využíváme sdílení kalendářů. Jasně, že nemám jeho kalendář zobrazený nonstop 🙂 , ale je fajn, že vím, co má naplánovaného na následující týden v momentě, kdy kupuju lístky do divadla nebo domlouvám společnou večeři s přáteli.

To.do list je kapitola sama pro sebe. Tahle appka mi pomáhá vyprázdnit si hlavu ode všech povinností a úkolů, ale zároveň zůstat v klidu, že ty úkoly pořád někde zapsané mám. Dlouho jsem používala Any.Do pro její vzhled. Teď se už dlouho spoléhám na Wunderlist. Ten je super v tom, že vypadá jednoduše, ale lze v něm prioritizovat, tagovat, sdílet, přiřazovat úkoly, tvořit složky a listy. Navíc má super jednoduchý widget, skrz který na jedno kliknutí přidáte úkol. Poslední appka, kterou mám moc ráda, je Google Keep. Líbí se mi na něm totiž třeba to, že dokáže připomenout úkol nebo schůzku podle polohy GPS. Nastavit si tak můžete připomínku, že potřebujete zalít květiny, až dorazíte domů (i přes to, že nevíte, kdy to bude).

Celou základku, gympl, i bakaláře jsem si vždy zapisovala do sešitu. Dnes už si však poznámky můžeme zapisovat v jedničkách a nulách a já si po Evernotu oblíbila One Note. Tahle aplikace je nejen na mobil nebo tablet, ale i do počítače. Je skvěle strukturovaná a poznámky z ní můžete nasdílet. Alternativou pak je Google Drive.

Často někde narazím na článek, který si chci nechat na později. Tuhle funkci skvěle zvládá Pocket. Já si do něj ukládám nejen články, ale i stránky, které si chci prohlédnout později, jako třeba recepty. 🙂

Při přebíhání mezi školou a prací nemám moc času nazbyt. Přesto chci mít přehled o tom, co se děje ve světe. Appka News Room od Economie shrnuje zásadní zprávy dne do krátkých tweetů s odkazy na originální zdroj.

Váš rozpočet skvěle ohlídá Wallet. Důležité dokumenty (třeba lístky na koncert, do divadla nebo do kina) bezpečně uložíte v Dropboxu (a pokud chcete, tak i s někým nasdílíte). Jídelníček vám pohlídají Kalorické tabulky. A matematické úlohy za vás vyřeší WolframAlpha. Chcete-li se naučit cizí jazyk, pak vyzkoušejte Duolingo.

Třeba jsem vás trochu namotivovala udělat tento školní rok tím nejlepším a nejorganizovanějším. Tak zase někdy u dalšího článku. 🙂

Vaše Holka z onlinu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..