Travel

Jak (ne)plánujeme výlety

Před pár dny jsme se vrátili z #roadtripvol4 a protože se mě čím dál tím víc lidí ptá na tipy na ubytování, restaurace, bistra nebo zajímavá místa a fotospoty, rozhodla jsem se sepsat něco málo o tom, jak plánujeme naše cesty a výlety.

A nebo spíš, jak je neplánujeme. Ten poslední byl totiž ukázkový příklad toho, jak cestovat na blind. Ještě tři dny před odjezdem jsme moc nevěděli, zda pojedeme do Norska a nebo do Dolomit. Září už je ten měsíc, kdy vám do plánování výletů totiž začne kecat ještě někdo třetí – počasí. Nakonec jsme se rozhodli nechat si Norsko na teplejší měsíce a taky na to, až budeme mít na naše roadtripy VW Californii a zamířili jsme na jih.

Neměli jsme časový plán, rezervované ubytování, rozměněné peníze a jak jsme později zjistili, tak ani správný počet párů ponožek. Něco jsem ale přece jen před odjezdem stihla. Zabralo mi to přesně jeden večer. Tady je tedy 5 věcí, které vám usnadní plánování výletů:

Vytvořte si trasu výletů na Mapy.cz

Mapy od seznamu máme rádi čím dál tím víc. Před každým výletem si tu vytvoříme novou mapu s alespoň přibližnou trasou roadtripy. Díky tomu víme, kolik času nám zaberou jednotlivé přesuny mezi místy a taky, kdy a kde si musíme koupit dálniční známku nebo natankovat. Můj tajný tip je – tvořte si mapy se zajímavými místy nebo trasami do zásoby. Pro mě je to velice příjemný způsob prokrastinace. Mám takhle v zásobě třeba mapu německých hradů a zamků a nebo rakouských jezer. Teď jen čekám na krásný podzimní prodloužený víkend, kdy ji vytáhnu. Mapy od seznamu mají ještě jedno velké plus. Je v nich, na rozdíl od Google Maps atp., zakreslena většina turistických tras v přírodě a nebo parkovacích zón ve městech. Mapy.cz totiž získávají mapové podklady od Open Street Maps, které tvoří komunita lidí.

Vytvořte si nástěnku na Pintrestu

Věřte mi nebo ne, ale i na Pintrestu najdete spoustu tipů na zajímavá místa, atrakce, hotely nebo penziony. A navíc je to děsně jednoduchý a pohodlný. Já si takhle vytvořila nástěnku Roadtrip to Dolomites a Roadtrip to Switzerland. Můžete se na ni mrknout a nebo mě na Pinterestu SLEDOVAT.

Uložte si zajímavé fotky na Instagramu

Tipy na ty nejlepší vyhlídky a photospoty čerpám přímo z Instagramu. Vyhledávám podle místa, procházím fotky a ukládám ty zajímavé. (Buď jako screenshot a nebo to provedete kliknutím na takovou vlajku vpravo dole pod fotkou.) Spousta oblíbených míst má už dnes i svůj profil (jako třeba I feel Slovenia) a spoustu tipů najdete i tam.

Mějte v záloze vždy alespoň jeden kemp a nebo ho(s)tel

Ubytování hledáme výhradně na Bookingu. Díky tomu, že si skrze ně rezervujeme ubytování fakt často, získáváme teď lepší nabídky a ceny. Shodli jsme se na tom, že Booking používáme hlavně proto, že je to nejjednodušší. A to bez ohledu na cenu. Všechno máme v jedné appce, kde si mimochodem můžete taky udělat svůj list hotelů a penzionů, které vás zaujaly. Dopředu si hledáme akorát kempy, jako naši záložní variantu. Máme v mobilu jejich seznam včetně telefonních čísel pro případ, že bychom se z nějakého důvodu ocitli bez internetu. A v autě s sebou vozíme stan, spacáky a karimatky nejen proto, že zaberou fakt málo místa, ale i proto, že stanování máme rádi. Poslední dobou jsme ale začali cestovat na místa nejen kvůli přírodě nebo památkám, ale právě kvůli ubytování. Inspiraci čerpám z webu a Instagramu Amazing Places a baví mě to čím dál víc.

Nezapomeňte doplnit před cestou zásoby

Nevozíme s sebou řízky a toustovač, ale v autě máme vždy piknikový košík se zásobami. Oblíbili jsme si flapjacky a proteinové tyčinky z Billy. Našli jsme fajn instantní polévky nebo smoothies, o kterých jsem už psala tady. A naší novou vychytávkou je MANA, o které vám napíšu brzy. Sladkostí s sebou vozíme jen pár a většinou to jsou různé zdravé nebo mysli tyčinky. Prasárny si totiž vždycky koupíme po cestě. (V Itálii frčí čokorolky a meruňkové croissanty. Ve Švýcarsku zase ledová káva a samozřejmě čokoláda.) Jo a nedám dopustit na svoji filtrační láhev Bobble, díky který chutná voda všude stejně dobře.

Dejte mi vědět i vy ty vaše #travelhacks a nasdílejme si je navzájem.

Dík! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..