Jak (ne)plánujeme výlety
Travel

Jak (ne)plánujeme výlety

Před pár dny jsme se vrátili z #roadtripvol4 a protože se mě čím dál tím víc lidí ptá na tipy na ubytování, restaurace, bistra nebo zajímavá místa a fotospoty, rozhodla jsem se sepsat něco málo o tom, jak plánujeme naše cesty a výlety.

A nebo spíš, jak je neplánujeme. Ten poslední byl totiž ukázkový příklad toho, jak cestovat na blind. Ještě tři dny před odjezdem jsme moc nevěděli, zda pojedeme do Norska a nebo do Dolomit. Září už je ten měsíc, kdy vám do plánování výletů totiž začne kecat ještě někdo třetí – počasí. Nakonec jsme se rozhodli nechat si Norsko na teplejší měsíce a taky na to, až budeme mít na naše roadtripy VW Californii a zamířili jsme na jih.

Jak (ne)plánujeme výlety

Jak (ne)plánujeme výlety

Jak (ne)plánujeme výlety

Neměli jsme časový plán, rezervované ubytování, rozměněné peníze a jak jsme později zjistili, tak ani správný počet párů ponožek. Něco jsem ale přece jen před odjezdem stihla. Zabralo mi to přesně jeden večer. Tady je tedy 5 věcí, které vám usnadní plánování výletů:

Vytvořte si trasu výletů na Mapy.cz

Mapy od seznamu máme rádi čím dál tím víc. Před každým výletem si tu vytvoříme novou mapu s alespoň přibližnou trasou roadtripy. Díky tomu víme, kolik času nám zaberou jednotlivé přesuny mezi místy a taky, kdy a kde si musíme koupit dálniční známku nebo natankovat. Můj tajný tip je – tvořte si mapy se zajímavými místy nebo trasami do zásoby. Pro mě je to velice příjemný způsob prokrastinace. Mám takhle v zásobě třeba mapu německých hradů a zamků a nebo rakouských jezer. Teď jen čekám na krásný podzimní prodloužený víkend, kdy ji vytáhnu. Mapy od seznamu mají ještě jedno velké plus. Je v nich, na rozdíl od Google Maps atp., zakreslena většina turistických tras v přírodě a nebo parkovacích zón ve městech. Mapy.cz totiž získávají mapové podklady od Open Street Maps, které tvoří komunita lidí.

Jak (ne)plánujeme výlety

Vytvořte si nástěnku na Pintrestu

Věřte mi nebo ne, ale i na Pintrestu najdete spoustu tipů na zajímavá místa, atrakce, hotely nebo penziony. A navíc je to děsně jednoduchý a pohodlný. Já si takhle vytvořila nástěnku Roadtrip to Dolomites a Roadtrip to Switzerland. Můžete se na ni mrknout a nebo mě na Pinterestu SLEDOVAT.

Jak (ne)plánujeme výlety

Uložte si zajímavé fotky na Instagramu

Tipy na ty nejlepší vyhlídky a photospoty čerpám přímo z Instagramu. Vyhledávám podle místa, procházím fotky a ukládám ty zajímavé. (Buď jako screenshot a nebo to provedete kliknutím na takovou vlajku vpravo dole pod fotkou.) Spousta oblíbených míst má už dnes i svůj profil (jako třeba I feel Slovenia) a spoustu tipů najdete i tam.

Jak (ne)plánujeme výlety

Mějte v záloze vždy alespoň jeden kemp a nebo ho(s)tel

Ubytování hledáme výhradně na Bookingu. Díky tomu, že si skrze ně rezervujeme ubytování fakt často, získáváme teď lepší nabídky a ceny. Shodli jsme se na tom, že Booking používáme hlavně proto, že je to nejjednodušší. A to bez ohledu na cenu. Všechno máme v jedné appce, kde si mimochodem můžete taky udělat svůj list hotelů a penzionů, které vás zaujaly. Dopředu si hledáme akorát kempy, jako naši záložní variantu. Máme v mobilu jejich seznam včetně telefonních čísel pro případ, že bychom se z nějakého důvodu ocitli bez internetu. A v autě s sebou vozíme stan, spacáky a karimatky nejen proto, že zaberou fakt málo místa, ale i proto, že stanování máme rádi. Poslední dobou jsme ale začali cestovat na místa nejen kvůli přírodě nebo památkám, ale právě kvůli ubytování. Inspiraci čerpám z webu a Instagramu Amazing Places a baví mě to čím dál víc.

Jak (ne)plánujeme výlety

Nezapomeňte doplnit před cestou zásoby

Nevozíme s sebou řízky a toustovač, ale v autě máme vždy piknikový košík se zásobami. Oblíbili jsme si flapjacky a proteinové tyčinky z Billy. Našli jsme fajn instantní polévky nebo smoothies, o kterých jsem už psala tady. A naší novou vychytávkou je MANA, o které vám napíšu brzy. Sladkostí s sebou vozíme jen pár a většinou to jsou různé zdravé nebo mysli tyčinky. Prasárny si totiž vždycky koupíme po cestě. (V Itálii frčí čokorolky a meruňkové croissanty. Ve Švýcarsku zase ledová káva a samozřejmě čokoláda.) Jo a nedám dopustit na svoji filtrační láhev Bobble, díky který chutná voda všude stejně dobře.

Jak (ne)plánujeme výlety

Dejte mi vědět i vy ty vaše #travelhacks a nasdílejme si je navzájem.

Dík! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..