Travel

Jak jsem se přenesla do První republiky

Milujete kabaret, módu dvacátých a třicátých let, vlny ve vlasech a kubismus? Tak čtěte dál. O víkendu jsme totiž byli na skok v První republice. Teda v Chateau Kotěra. Nový zámek Ratboř, jak je hotel také známý, leží jen hodinu jízdy od Prahy kousek od Kutné Hory. Cestou tam jsem si tentokrát, v rámci svého znovuzaučování se, za volant sedla já, takže si cestu moc nepamatuju, jestli mi rozumíte. Do cílové destinace jsme dorazili v pořádku, ale já za sebou měla tři infarkty. Jakmile jsme ale překročili práh hotelu, všechno to ze mě spadlo.

Nový zámek Ratboř, jak se místo také jmenuje, patřil na začátku dvacátého století rodině Mandelíků. Známý architekt Jan Kotěra na jeho rekonstrukci strávil dva roky. Rodina Mandelíků ho pak využívala až do konce druhé světové války. Po válce byl zámek zestátněn a zhruba mezi lety 1947 – 1996 sloužil jako škola. Poté, co rodina Mandelíků získala zámek v restituci zpátky, ho prodala. Současný majitel Robert Chejn No zámek Ratboř v letech 2000 – 2003 citlivě zrekonstruoval podle fotografií, které dříve pořídil právě Jan Kotěra. Vdechl zámku nový život, aniž by ztratil cokoliv ze svého kouzla. A pojmenoval ho Chateau Kotěra.

Ubytovat se tu můžete v zámeckých pokojích s vysokými stropy a dobovým originálním nábytkem a nebo v moderních pokojích v oranžerii. Tu současný majitel rozdělil tak, že polovina pokojů má prosklenou zimní zahranu a druhá polovina malou terasu s výhledem do anglického parku. Pokud si pro svůj pobyt vyberete zámek, budete obklopeni originálním kubistickým nábytkem, sochami a obrazy od známých umělců. V prvním patře najdete stolek a židle přímo od Kotěry nebo vitráž od Bohumíra Matala. Dolní halu zdobí prosklená knihovna od architekta Adolfa Loose. Pokud byste měli cestu kolem, nemusíte se v hotelu ubytovávat. V Chateau Kotěra se vás totiž moc rád ujme průvodce a o všem vám bude do podrobna vyprávět.

Moje úplně nejoblíbenější místo byla ale zámecká restaurace. Když Kotěra navrhoval úpravy zámku pro rodinu Mandelíků, nechal přestavět tehdejší terasu na rondokubistickou jídelnu. Místnost dříve sloužila pro rodinná setkání. Dnes je z ní útulná a přesto stylová restaurace, jejíž dominantou je lustr navržený Josefem Gočárem pro tehdejší pracovnu T.G.Masaryka do úřadu vlády v Praze. Takže si asi umíte představit, jak jsem z toho byla u vytržení, ohromená a dojatá. Náš víkend v Chateau Kotěra totiž shodou okolností připadl na státní svátek Vznik Československa. 

V restauraci jsme ochutnali snad polovinu menu a naším favoritem se stal mandarinkový cheesecake s čokoládovokávovou polevou a mořskou pěnou. Nové dezerty tady prý vymýšlí kulinářský tým který se na týden zavře v kuchyni a čaruje. Po týdnu kouzlení pak do nového menu přidají takové dobroty jako švestkový koláč z datlí nebo maková zmrzlina s křížalami.

Já vím, že je to cliché, ale tenhle podzimní víkend mimo Prahu byl ztělesněním hygge. Venku řádila vichřice a my jsme si užívali neobyčejně krásného zámeckého pokoje a rozlehlých chodeb, kde se jen čas od času ozvala dřevěná podlaha. A já se zamilovala.

Za nevšední zážitek moc děkuji týmu Amazing Places.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..