La Dolce Vita
Travel

La Dolce Vita

Kdo by nemiloval Itálii? Dlouho to pro mne byla dost fádní země. Italskou kuchyni si přece můžu dát i v Praze. A k moři mě to do téhle země taky nikdy moc netáhlo. Všude jsem si to představovala jako v Bibione. Ale pak jsem objevila Toskánsko…

La Dolce Vita

Toskánsko, proč jsi mi neřeklo, že jsi tak krásný?

Protože je pro mě tenhle kus země pořád jako jeden velký, sluncem zalitý obraz, do kterého se chci rozhodně ještě párkrát vrátit, rozhodla jsem se zapsat si do tohohle mého cestovního deníčku tři města, která se nám líbila ze všech nejvíc.

Pienza

Jedno z menších městeček v Toskánsku obývá asi 2000 lidí. Najdete ho v oblasti Val d’Orcia mezi městy  Montepulciano a Montalcino. Od roku 1996 je v UNESCO stejně jako celá oblast Val d’Orcia. Pienza (tehdy ještě pod názvem Corsignano) je tu už od 9.století (!!!).

Pienza se nám líbila ze všech měst nejvíc. Především proto, že tu v centru nenajdete žádná auta. Uličky historického centra jsou tak úzké, že se jimi stejně žádné auto většinou neproplete. Bylo tu nejméně turistů a nejhezčí balkonky. 🙂

Navíc jsme tu měli fanstatický oběd v restauraci Trattoria Latte di Luna. Pan majitel s námi odvážně konverzoval v italštině (i když my italsky umíme maximálně tak „buongiorno“. Kromě skvělého jídla jsme dostali i pozornost podniku – zmrzlinu a limoncello. Italové…

La Dolce Vita

Cortona

Tohle městečko mělo jednoznačně nejkrásnější výhledy. Ty jsou po výšlapu do kopce vyloženě za odměnu. Obdivuju všechny, kteří tu bydlí a parkují auta v úzkých příkrých uličkách. Já bych tý ručce nevěřila ani za mák. Zajímavý je, že jediná ulice, která je tu rovná a nevede ani trochu do kopce nebo z kopce, je ta hlavní – Via Nazionale.

La Dolce Vita
La Dolce Vita
La Dolce Vita

Siena

Poměrně turistické městečko mě nadchlo výhledem na červené střechy a taky náměstím, kde se pravidelně jezdí koňské dostihy. Na dlažebních kostkách (!!!). Ve 13. a 14.stol. to prý bylo centrum bankovnictví a najdete tu nejstarší banku na světě. A kromě toho taky nejdéle fungující univerzitu – University of Siena.

Napříč většímu množství lidí se nám podařilo ztratit se v uličkách a najít několik krásných výhledů na střechy města.

Co neopomenout v Toskánsku

Absolvovat degustaci vína na vinici

My jsme měli štěstí na dvě – první bylo vinařství Innocenti, kde se na nás dívali jak na zjevení, když jsme tam po prašné a celkem prudké cestě dorazili na Vespě. A druhé bylo Podere di Pomaio, odkud jsme si přivezli i olivový olej a několik lahví vína jako suvenýr domů.

Podere di Pomaio si určitě nechtě na západ slunce. Je to totiž naprosto magický.

La Dolce Vita

Půjčit si Vespu

Jeden z nejlepších nápadů našeho výletu do Toskánska byl půjčit si Vespu a objevit menší městečka a vinice v okolí. Během jednoho dne jsme si udělali malý roadtrip po toskánské krajině a viděli tak spoustu míst, která bychom v autě nejspíš minuli. Vespu si určitě zamluvte a rezervujte pár dnů dopředu. My jsme jeli dva na jedné Vespě a zvládli jsme to s přehledem.

Vykašlat se jednou na restauraci

Byť je v Itálii jedna trattorie vedle druhé, my jsme si tu oblíbili spíš večeře doma, na terase. V supermarketu nebo na trhu i v sebemenším městečku tu totiž najdete čerstvě utržená rajčata, poctivou salsicciu, smetanovou mozarellu, čerstvé těstoviny, premiové olivy, čerstvou bazalku a spoustu dalších dobrot za pár šupů. To, co u nás doma kupujeme ve fancy obchodech, tady mají v Coopu a je to ta nejlepší večeře, kterou si můžete udělat.

Chcete vidět víc?

Toskánsko se mi vrylo do paměti tak, že jsem to ani na fotkách nedokázala tak dobře zachytit. Strávili jsme tam jen týden, proto berte tyhle moje tipy spíš jako doporučení, co se nejvíc líbilo nám. Ale upřímně? Pokud máte rádi výhledy, stará městečka a skvělý jídlo a víno, bude se vám tam líbit každý kout.

Pokud byste chtěli vidět víc z našeho výletu, podívejte se na můj VÝBĚR na Instagramu.

P.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..