Travel

O kolečko navíc

Na tohle místo jsem chtěla jet už děsně dlouho. Je jen 230 kilometrů od Prahy. Cesta tam trvá 2,5 hodiny. Mají tam na každém rohu Radler a taky skoro 200 kilometrů cyklostezek!

Řeč je o oblasti Lužická jezera (Lausitzer Seenland). Místo, kde se dřív těžilo hnědé uhlí, je dnes největší oblast uměle založených jezer v Evropě. Němci si totiž řekli, že když ze zatopených dolů udělají rekreační oblast pro důchodce na elektrokolech, rodiny s malými dětmi a sportuchtivé Čechy, bude to sázka na jistotu. A taky, že jo.

Najít během prázdnin volné místo v kempu u jezera je bojový úkol. Doporučuju proto najít si ubytování předem a nebo jet na blind do menšího kempu o pár kilometrů dál od jezera, jako jsme to udělali my.

V oblasti je přes 20 jezer a kolem většiny z nich je nad míru pěkná cyklostezka. Lužická jezerní magistrála má 191 km a vine se kolem 16 z nich. My jsme si vybrali tři jezera. Cyklostezka kolem každého z nich měla 20 km a pohodovým tempem s přestávkami na Radler jsme zvládli za jeden a půl dne najet něco přes 60 km.

U každého jezera je obrovské parkoviště, ze kterého se můžete napojit rovnou na cyklostezku. Prostě obuješ brusle a ideš. Je moc horko? Když si do batohu zabalíte plavky, určitě je využijete na jedné z několika pláží, které jsou na každém z jezer. O tom, jak vypadá tamní krajina, získáte přehled na některé z vyhlídek, kterých je v oblasti taky dost.

Pokud hledáte tip, kam na rychlo na víkend a nemáte moc času na plánování túr a hledání ubytování, tak není nic snazšího, než sbalit stan a brusle a vydat se sem. My jsme to totiž udělali přesně takhle.

V plánování nám hodně pomohl uplně skvělý průvodce, kterého si náš kamarád Michal půjčil od táty. Objednat si ho můžete TADY, kdybyste náhodou opravdu plánovali na Lužická jezera vyrazit taky.

A že byste měli! :))))

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..