Travel

Vily v Bubenči

Už nějakou tu dobu držíme jednu novoroční tradici. Zatímco Silvestr moc neprožíváme, na Nový rok chodíme na fajnovou snídani a potom se toulat Prahou. Loni jsme snídali v Café Záhorský a naše kroky pak směřovaly na Pražský Hrad. Letos jsme si objednali brunch z Mlýnce a vyrazili objevovat vilovou čtvrť v Bubenči. Procházku jsme zakončili ve Stromovce.

Protože jsem si o vilách v Bubenči něco zjišťovala, rozhodla jsem se to sepsat i sem 🙂 Na památku nebo pro inspiraci pro někoho z vás, kdo se taky rád toulá Prahou.

Náš výchozí bod byla Vila Pellé. Tuhle rodinnou novorenesanční vilu na pozemku rodiny své manželky vystavěl stavitel a architekt Koukola ml. v letech 1889-1890 pro svou ovdovělou tchýni Marii Knoblochovou. Se svou ženou Klementinou si postavili dům hned naproti. A proč se vila jmenuje Pellé? V letech 1919-1920 tu bydlel francouzský generál Maurice Pellé, velitel francouzské vojenské mise v Československu. Dnes vila patří MČ Praha 6.

Pak jsme pokračovali do Slavíčkovy ulice. Tohle je první vila Sochaře Stanislava Suchardy, kterou pro něj v letech 1895-1896 vyprojektoval a postavil stavitel František Schlaffer podle návrhu Jana Kouly. Sucharda tu bydlel i se svými dvěma sourozenci Vojtěchem a Annou. Součástí vily byl i ateliér pro každého z nich. Po čase jim tu ale začalo být těsno a tak Sucharda koupil další parcelu na konci ulice, kde pro něj druhou vilu i s ateliérem navrhl Jan Kotěra. První vilu Stanislav později přenechal sourozencům a dnes ji vlastní pravnučka Vojtěcha Suchardy, historička umění Magdaléna Nespěšná Hamsíková.

Tohle je druhá vila Stanislava Suchardy. Dostavena byla v roce 1907 a navrhl ji Jan Kotěra. Vila je, stejně jako ta předchozí, na seznamu kulturních památek ČR. Dnes je v domě Muzeum Stanislava Suchardy.

Tenhle dům jako z pohádky vypadá vedle těch masivních vil docela roztomile. O vile jsem toho moc nezjistila, zato jsem dohledala, že dnes tu bydlí hudební skladatel Daniel Dobiáš. Složil písně třeba pro Hanu Hegerovou, Václava Neckáře nebo Waldemara Matušku.

Maškova vila na konci ulice vypadá rozhodně nejimpozantněji. Tuhle secesní vilu v roce 1901 navrhl jako své rodinné sídlo malíř, architekt a ilustrátor Karel Vítězslav Mašek. Nábytek navrhl a vytvořil také on. Není divu. Profesně třeba maloval opony pro divadla. Na stavbě domu byly použity fragmenty z dostavované katedrály sv. Víta, která byla slavnostně dokončena až v roce 1929. Dnes ve vile bydlí pan a paní Pátkovi.

V téhle čtvrti ale taky najdete spoustu okázalých vil s ruskými jmény na zvonku. Oproti nim mi přišel extrémně roztomilý tenhle domeček, ve kterém standardně přebývá norský velvyslanec.

Pak jsme prošli kolem Ruské ambasády až do Stromovky.

Bubeneč je krásná část Prahy, která byla v letech 1904 – 1921 samostatným městem. Dnes spadá na území Prahy 6 a Prahy 7 a určitě stojí za procházku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..