Vily v Bubenči
Travel

Vily v Bubenči

Už nějakou tu dobu držíme jednu novoroční tradici. Zatímco Silvestr moc neprožíváme, na Nový rok chodíme na fajnovou snídani a potom se toulat Prahou. Loni jsme snídali v Café Záhorský a naše kroky pak směřovaly na Pražský Hrad. Letos jsme si objednali brunch z Mlýnce a vyrazili objevovat vilovou čtvrť v Bubenči. Procházku jsme zakončili ve Stromovce.

Vily v Bubenči

Protože jsem si o vilách v Bubenči něco zjišťovala, rozhodla jsem se to sepsat i sem 🙂 Na památku nebo pro inspiraci pro někoho z vás, kdo se taky rád toulá Prahou.

Náš výchozí bod byla Vila Pellé. Tuhle rodinnou novorenesanční vilu na pozemku rodiny své manželky vystavěl stavitel a architekt Koukola ml. v letech 1889-1890 pro svou ovdovělou tchýni Marii Knoblochovou. Se svou ženou Klementinou si postavili dům hned naproti. A proč se vila jmenuje Pellé? V letech 1919-1920 tu bydlel francouzský generál Maurice Pellé, velitel francouzské vojenské mise v Československu. Dnes vila patří MČ Praha 6.

Vily v Bubenči

Pak jsme pokračovali do Slavíčkovy ulice. Tohle je první vila Sochaře Stanislava Suchardy, kterou pro něj v letech 1895-1896 vyprojektoval a postavil stavitel František Schlaffer podle návrhu Jana Kouly. Sucharda tu bydlel i se svými dvěma sourozenci Vojtěchem a Annou. Součástí vily byl i ateliér pro každého z nich. Po čase jim tu ale začalo být těsno a tak Sucharda koupil další parcelu na konci ulice, kde pro něj druhou vilu i s ateliérem navrhl Jan Kotěra. První vilu Stanislav později přenechal sourozencům a dnes ji vlastní pravnučka Vojtěcha Suchardy, historička umění Magdaléna Nespěšná Hamsíková.

Vily v Bubenči

Tohle je druhá vila Stanislava Suchardy. Dostavena byla v roce 1907 a navrhl ji Jan Kotěra. Vila je, stejně jako ta předchozí, na seznamu kulturních památek ČR. Dnes je v domě Muzeum Stanislava Suchardy.

Vily v Bubenči

Tenhle dům jako z pohádky vypadá vedle těch masivních vil docela roztomile. O vile jsem toho moc nezjistila, zato jsem dohledala, že dnes tu bydlí hudební skladatel Daniel Dobiáš. Složil písně třeba pro Hanu Hegerovou, Václava Neckáře nebo Waldemara Matušku.

Vily v Bubenči

Maškova vila na konci ulice vypadá rozhodně nejimpozantněji. Tuhle secesní vilu v roce 1901 navrhl jako své rodinné sídlo malíř, architekt a ilustrátor Karel Vítězslav Mašek. Nábytek navrhl a vytvořil také on. Není divu. Profesně třeba maloval opony pro divadla. Na stavbě domu byly použity fragmenty z dostavované katedrály sv. Víta, která byla slavnostně dokončena až v roce 1929. Dnes ve vile bydlí pan a paní Pátkovi.

Vily v Bubenči

V téhle čtvrti ale taky najdete spoustu okázalých vil s ruskými jmény na zvonku. Oproti nim mi přišel extrémně roztomilý tenhle domeček, ve kterém standardně přebývá norský velvyslanec.

Vily v Bubenči

Pak jsme prošli kolem Ruské ambasády až do Stromovky.

Bubeneč je krásná část Prahy, která byla v letech 1904 – 1921 samostatným městem. Dnes spadá na území Prahy 6 a Prahy 7 a určitě stojí za procházku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..