Jak jsem chytila žížalu
Travel

Jak jsem chytila žížalu

Už nějaký ten pátek sedíme doma a tak jsem si řekla, že vám budu vyprávět o jednom spontánním výletu uprostřed pracovního týdne. Tehdy jsme se sebrali a odjeli na jednu noc do lesa. Na paseku.

Je konec léta, ale sluníčko má ještě sílu. Odjíždíme jen na jednu noc a tak si balíme vlastně jen kartáček na zuby, kosmetiku a tričko a spoďáry na další den. Co víc člověk v lese potřebuje? Vzhledem k tomu, že jsem v dovolenkový náladě, chtělo by se mi dodat: „Prosecco!“ Ale nemusím. Jedna vychlazená láhev tam na nás už čeká. On ten náš pobyt v lese totiž nebude úplně tak zálesácký, jak byste si na první dobrou mysleli.

Parkujeme na malém plácku těsně za křovím, u kterého začíná malá cestička kamsi za roh. Když popojdeme pár metrů, otevírá se před námi chatička tak akorát pro dva lidi, koš dobrot a jeden dlouhej letní večer pod hvězdama. A ani to prosecco nechybí!

Jak jsem chytila žížalu

Chatku s prosklenou stěnou, postelí Hästens, saunou a grilem na terase máme jen a jen pro sebe a to hned od začátku. Klíče jsme si totiž vyzvedli na tajném místě a návod, jak obsluhovat některá zařízení, jsme dostali ve formě videí na WhatsApp. Protože je krásně, ale my máme stále ještě pracovní den, rozkládáme si home-office na terase a vydržíme tam až do večera.

Jak jsem chytila žížalu

Po pár hodinách nás překvapí zvuk motoru za chatkou a pár vteřin na to se u nás objevuje pán. „Nesu vám nějaké to maso na gril!To jsou slova, která chceme slyšet! 😀 Před příjezdem jsme si totiž u majitelů objednali maso z nedalekého řeznictví, abychom mohli vyzkoušet místní gril. Asi vám je jasné, že tehdy skončila naše pracovní doba. 🙂

Udělali jsme si skvělou večeři a pomalu pozorovali, jak se les kolem nás noří do tmy. Strašpytel Pája pozorovala každý podezřelý stín stromu a zapraskání větve. Pro romantiky mám dobrou zprávu – jsou tu fakt krásně vidět hvězdy.

Jak jsem chytila žížalu

Díky tomu, že jsme si i v srpnu s sebou do auta přihodili spacáky, jsme na terase vydrželi popíjet prosecco až do pozdních večerních hodin a probrat všechno od událostí posledních měsíců až po nekonečnost vesmíru.

Ráno jsme se probudili do vůně lesa a přicházejícího babího léta. Dostali jsme koš se snídaní, uvařili si kávu a užili si poslední chvilky pomalého chladného letního rána před návratem do Prahy.

Jak jsem chytila žížalu

A kde že jsme to vlastně byli?

Na místě s názvem Paseca. Tahle roztomilá glampingová chatička patří do Glampingu Pyskočely. Nachází se kousek od Prahy u řeky a města Sázava. V chatce se vyspí dva lidé. Uvnitř je i miniaturní koupelna, která mi připomněla tu na lodi. Záchod je tu primárně suchý (kus od chatky samozřejmě), ale pro maximální pohodlí tu v koupelně najdete i speciální high-tech toaletu, kterou můžete také použít. V chatce je jinak vše, co potřebujete – dřez, lednice, chladička na lahev vína, mocca konvička na kávu a vařič. Nechybí ani minibar. My jsme v něm měli nějaké snacky, müsli tyčinky, džus nebo dokonce víno.

Jak jsem chytila žížalu

Paseca má elektřinu, takže světlo tu najdete. Se svíčkou je to ale mnohem hezčí 🙂 Co se týče vody, tak tu majitelé pravidelně mění. My jsme s vodou docela šetřili a jeden barel by nám vystačil na 3 dny určitě.

Na Pasece můžete za poplatek využít i gril. Pokud si objednáte maso od místního řezníka, poplatek neplatíte. Vyzkoušet můžete i saunu a na zchlazení venkovní sprchu. Tu já zbabělecky vynechávám. (Pssst!)

Jedna noc na Pasece stojí 4017 Kč. Snídani si můžete objednat za 250 Kč / osobu.

Na Pasece

Co najdete v okolí?

I když jsem vám vyprávěla o tom, jak jsme na Pasecu utekli uprostřed pracovního týdne, vrátili jsme se sem pak ještě o tři týdny později na celý víkend a prozkoumali tak krásné okolí.

Z Pasecy jsme udělali asi 10km túru, na které jsme potkali Vyhlídku Kříž, Sázavský klášter nebo naprosto fantastickou cukrárnu, ze které jsme odvezli dortíky i rodičům. Pokud pojedete kolem města Sázava, zastavte! A hledejte Café Myšák.

Chytila jsem žížalu?

Bože, jen to ne! Zato se mi ale v hlavě zacyklila písnička mýho dětství…víte přece která.

Na to, jak jsme si to užili na Pasece, se můžete podívat taky na těchto stories.

Jak jsem chytila žížalu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..