Travel

Lowcostově do Švýcarska

Naše první společné léto jsme s Gabrielem vyrazili na road trip. A protože nám to začalo chybět, rozhodli jsme se, že si to zopakujeme, a uskutečníme #roadtripvol2 . Zapíchli jsme prst do mapy a začali plánovat trasu po Švýcarsku. Nebo spíš řidič (čti Gabi) začal plánovat. Švýcarsko je nádherná země. Rozmanitá, pestrobarevná, překvapující, poklidná a dobrodružná zároveň. Je hodně podobná Rakousku. Plná jezer a vysokých hor, horských průsmyků a nádherných historických měst. A určitě stojí za to ji navštívit.

20160703_203002-01

Že prý je to drahé? Jo, je. Pokud jste zvyklí chodit na dovolené do restaurací, ve Švýcarsku si připravte 500 Kč na osobu. A to se ještě budete držet u země. Jízda lanovkou vás vyjde na 1500 Kč a pokud se rozhodnete ušetřit 6 kilometrů chůze a do Zermattu se svezete vlakem, za obousměrný lístek zaplatíte téměr 500 Kč. Pokud ale nemáte v plánu navštívit butiky na hlavní třídě, nepotřebujete vyzkoušet všechny restaurace, které Švýcarsko nabízí a nevadí vám prostě si těch pár kilometrů vyšlápnout, i do Švýcarska se dá jet low costově a užít si to.

Ubytování: My jsme se rozhodli, že 3000 Kč / osobu za noc v hotelu zaplatit nechceme a že ve stanu je to stejně větší sranda. Noc v kempu pro dva lidi i s autem nás v každém městě vyšla na 1000 Kč. Pokud jste zvyklí na české nebo francouzské kempy, věřte, že ve Švýcarsku je to jiná liga. Každý kemp má super vybavení a nové, čisté koupelny, kde máte absolutní soukromí. Teplá voda teče nonstop a nejen, když vhodíte minci (čehož jsme si moc vážili, protože nás po příjezdu domů čekala dvoutýdenní odstávka teplé vody)

Pití: Ve městě najdete pitnou vodu na každém kroku. Proto si nezapomeňte lahev s sebou! 🙂 Já jsem od ségry dostala tuhle děsně roztomilou a nedám na ní dopustit.

Jídlo: Do Švýcarska jsme jeli vybaveni instantními těstovinami, polívkami z pytlíku a třemi plynovými bombami. Jenže hned první den jsme šli omrknout Coop (který tam rozhodně nevypadá jako u nás) a objevili tam kuskusy, saláty, sandwiche a další dobroty za pár korun. Jeden oběd nás vyšel na zhruba 130 Kč a navíc jsme ho měli i s tím nejlepším výhledem. Většinou na klidné jezero, jindy na přístav ajednou zase na Matterhorn.

Doprava: Za celý roadtrip jsme nachodili 150 km, takže je vám jasné, že hromadné dopravě jsme se obloukem vyhýbali. A to ani není takový problém, když každé Švýcarské městečko přejdete z jednoho konce na druhý za relativně krátkou dobu. My navíc moc rádi bloumáme neznámýma uličkama a tak nám pěškobus vůbec nevadí. Poslední dny už na nás ale bylo těch pěkných pár nachozených kilometrů znát a proto se hodilo, že jsme v Ženevě i v Lausanne dostali ke kempu i celodenní jízdenku. Já jsem navíc vypátrala, že jízdenka platí i pro přívozy a tak jsme si udělali takovou malou vyhlídkovou plavbu. (Ještě jeden tip: o lístek na dopravu si v kempu raději řekněte.)

20160707_105754-01

Takže i přesto, že je Švýcarsko nejdražší zemí světa, prázdniny v této zemi si lze užít na 100 %. Nezpomínejte na to, že zážitky jsou lepší, než věci. Švýcarsko toho má hodně co nabídnout a blbosti z obchodů to nejsou.

Ale pozor! Na sýry a čokoládu se to nevztahuje! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..