Travel

Pět divností Švýcarska

Švýcarsko je produktivní, soběstačná a čistá země, ale nad pár věcmi nám zůstával rozum stát.

  1. Při našem křižování země sýrů a čokolády jsme až neobvykle často projížděli kruhovými objezdy se dvěma sjezdy. Možná jim vyzbyl asfalt, možná má tamní ŘSD velkolepé plány a možná švýcaři prostě jen rádi kroutí volantem. My jsme už na to ale začali být po pěti dnech objíždění kruhových objezdů alergický.
  2. Další divnověcí, která ale Gabimu vykouzlila úsměv na tváři je fakt, že ve Švýcarsku jsou všichni děsně vysoký. Gabi konečně zapadl do davu a já si připadala jako trpaslík. Obzvláště v Zurichu.
  3. Švýcarsko nám ani trochu nepřipadalo jako jeden jediný stát. Ve skutečnosti je to ohraničený kousek Německa, kousek Francie a kousek Itálie. Rozdíly mezi jednotlivými kantony jsou nepřehlédnutelné. Zatímco v německé části se bojíte vstoupit na trávníky a všichni jsou tam upravení, tak v té francouzské spíte v kempu obehnaném ostnatým drátem a zdaleka nejste jediní, kdo si v sámošce kupuje zlevněné sendwiche.
  4. Znáte to, jak u nás na každém rohu potkáváte Škodovky? Tuhle Octavka, támhle Superb…hele, tuhle Fabii jsme taky měli! Tak ve Švýcarsku je to uplně stějný. Akorát zaměňte Škodovku za Porsche. A Teslu jsme tam potkali 20x (Pro porovnání, jen v Praze jezdí asi 3)
  5. Pokud jezdíte lyžovat do Rakouska, určitě znáte jejich důmyslný systém třídění odpadu. (Miluju to!) Tak nějak jsme očekávali, že ve Švýcarsku na tom budou podobně. Ale tak trochu jsme se spletli. Teda vlastně úplně. Švýcaři sice třídí, ale pouze PET lahve. Když se budete snažit do kontejneru na PETky propašovat igeliťák nebo obal od svačiny, nejprve vás odsoudí pohrdavým pohledem a pak ukážou na směsný odpad o kontejner vedle.

Potkali jsme se s něčím podobným v jiné zemi? Dejte mi vědět 🙂 P.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..