5 důvodů, proč mě Insta Stories baví víc než Snapchat
Online

5 důvodů, proč mě Insta Stories baví víc než Snapchat

Před pár dny jste mohli zaznamenat, že Instagram ze sebe udělal pěknou kopírku a ukradl Snapchatu jeho My Stories. Ale vlastně, proč ne? Vždyť spousta super věcí vznikla vylepšením nápadu někoho jiného. Apple je v tom třeba fakt zběhlý. „Good artists copy, great artists steal,“ nechal se slyšet Steve Jobs. Tesla se na přelomu 19. a 20. století rozčiloval nad uznáním patentu přenosu radiového signálu Guglielmu Marconi. Ani Graham Bell nebyl první, kdo přišel s telefonem.

Insta Stories jste si možná ani nemuseli všimnout. Po poslední aktualizaci získáte nahoře v aplikaci pruh s jednotlivými profilovkami lidí, které sledujete. Pod nimi se schovávají právě Insta Stories. Pokud víte, jak funguje Snapchat, následující řádky vám asi nepřinesou nic moc nového. Instagram se totiž v tomto případě zachoval jako středoškolák píšící čtenářský deník. Ctrl+C Ctrl+V.

Insta Stories jsou tu pro sdílení každodenních momentů do jednoduchých a rychlých fotek. Můžete k nim přidat popisky, malůvky nebo emojis. Když některý z vašich přátek aktualizuje svou story, jeho profilovka v horním pruhu dostane červený rámeček. Insta Stories jsou super pro ty, kteří toho se světem chtějí sdílet hodně, ale nechtějí své followery přesytit fotkama kafíček, západů slunce, dlažebních kostek, snídaní nebo selfíček. Insta Story totiž uvidí jen ten, kdo chce. A nebo ten, komu to dovolíte. Instagram totiž narozdíl od Snapchatu umožňuje nastavit soukromí vašich Stories. Takže pokud nechcete, aby se některý z vašich přátel dozvěděl o tom, že jste pořádali garden party a jeho nepozvali, Instagram myslel i na tohle.

Na story nemůžete sbírat ani srdíčka, ani komentáře. Jediná interakce s vašimi followery je přímá zpráva. Fotku, kterou nasdílíte do své Story, můžete v zápětí jediným klikem nasdílet i na svůj profil nebo si ji stáhnout. Stejně jako u Snapchatu i tady Stories po 24 hodinách mizí.

Na Snapchatu spousta lidí miluje jeho face mapping a filtry, které z vás udělají královnu lesa nebo pejska k uňufání. S Insta Stories si bohužel tak nevyhrajete, ale jelikož Facebook má ve svém portfoliu aplikaci MSQRD, myslím, že vím, jak ji v nejbližší době využije.

IMG_20160811_145303 IMG_20160808_213550 IMG_20160809_110754 IMG_20160809_234622 IMG_20160810_170516 IMG_20160812_152908

A teď těch 5 důvodů, proč mě Insta Stories zaujaly více, než Snapchat.
  1. Povaha Instagramu je sdílet ty nejlepší momenty ze života v tom nejlepším světle (a s tím nejlepším filtrem). Integrováním Insta Stories se však Instagram vydal naprosto opačným směrem. Okopíroval sociální síť, která svůj základ postavila na sdílení autentických momentů, toho, co se děje tady a teď, bez filtrů a zkrášlovátek. A to je za mě super, protože sociálních sítí přibývá a člověk už nestíhá používat všechny naráz. I já měla své období snapchatění, ale po nějaké době mě přestalo bavit, že na každé spuštění aplikace musím docela dlouho čekat. A nalijme si čistého vína, UX Snapchatu je snad ta největší disaster. (A to mi ještě nebylo 30) Instagram svými Insta Stories do sebe integroval další sociální síť a mně osobně je mnohem příjemnější mít vše v jedné appce, než zapínat dvě různé.
  2. Protože můžete sdílet i fotky z galerie, což je super pro lidi, co své momenty sdílí skrze více platforem a nechtějí na jednom místě pořizovat fotku třikrát. Spousta momentů se děje nečekaně a mnohdy je to um ten moment zachytit. Insta Stories umožňují publikovat jakoukoliv fotku z galerie, kterou jste pořídili v posledních 24 hodinách. Takže si před zachycením toho jedinečného momentu nemusím rozmýšlet, zda ho budu sdílet na Snapchatu nebo na Instagramu nebo jestli ho pak budu ještě upravovat. Stačí mi ho vyfotit a pak ho vypustit do My Story. To na Snapchatu nejde. (A pokud víte, že jde, budu ráda za tip na nějakou appku, která to umí. Zrovna se po ní porozhlížím.)
  3. Protože můžete kontrolovat, kdo vaši Story uvidí a kdo ne. Na rozdíl od Snapchatu si tak můžete více ohlídat své soukromí. A to je vždycky dobrý.
  4. Protože i přes oblibu Snapchatu má Instagram stále dvakrát větší uživatelskou základnu. Snapchat aktuálně dosahuje 150 mil DAU. Instagram jich má dvakrát tolik. Proto si myslím, že i přes to, že jsou Insta Stories pořádná vykrádačka, byl to ze strany Instagramu dobrý krok.
  5. Protože i na Insta Stories můžete sdílet svoje selfíčka s filtrem pejsánka. Stačí si fotku ze Snapu uložit a pak ji hodit do Insta Story vložením z galerie. #tajnytip

Sdílejte své momenty a pochlubte se jimi na Instagramu. A nezepomeňte sledovat ten můj. Tento víkend nás čeká další výletění. Kam? Mrkněte na Insta.

Turning my life different direction… #staytuned

Fotka zveřejněná uživatelem Holka z onlinu (@holka_z_onlinu),

 

2 komentářů

    • Holka z onlinu

      Hezký den, je to tak 🙂 Uživatel, který dělá insta stories, vidí, kdo konkrétně jeho story zhlédl. A to i v případě, že se navzájem nesledují.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..