Jak na grafiku bez grafika
Online

Jak na grafiku bez grafika

Potřebujete čas od času vytvořit vizuál k postu na sociální sítě, pozvánku na event nebo obrázek do mailingu a nemáte k dispozici grafika? Vím o jedné věci, která vám podstatně zjednoduší život. Jmenuje se CANVA a nedám na ní dopustit. I přes to, že mi práce s photoshopem není cizí, používám Canvu podstatně častěji. A to proto, že je online a nemusím si ji nikam instalovat. Nebo proto, že je jednodušší a ukrývá v soubě spoustu šablon nebo free fotek.

Jak na grafiku bez grafika
zdroj: fastcompany.com

Co všechno vytvářím v Canvě

Nejčastěji jsem Canvu používala na tvorbu vizuálů na sociální sítě. Ať už Facebook, Twitter, Linkedin, YouTube nebo Instagram. Je skvělý, že v Canvě si můžete vytvořit vizuál svých vlastních rozměrů a tak je to perfektní nástroj pro tvorbu doprovodných obrázků pro tweety, které se po nahrání standardně zmenší jen na náhledovou velikost. Musíte si tak hlídat ochrannou zónu, za kterou již nelze dát text, protože ten se po zmenšení ořízne a v náhledu tweetu skryje.

Hodně praktický je taky to, že si můžete vytvořit svou jednu šablonu s logem, velikostí textu a fontem a pro další použití jen vyměňovat fotky v rámečku a měnit text. Všechny posty tak budou po vizuální stránce stejné aniž byste si museli vytvářet a ukládat šablonu ve photoshopu a pak čekali sto let, než se vám ve photoshopu otevře, zatímco vám spadne pět dalších aplikací.

Jak na grafiku bez grafika
Pro FB O2 TV a O2 CZ

Canvu jsem také hodněkrát použila pro tvorbu thumbnailu pro YT videa. Udělala jsem si screenshot z videa, který jsem chtěla použít jako náhledový obrázek a vložila ho do vytvořené šablony s grafickými prvky v Canvě. Pak jsem připsala velkým fontem název videa a bylo hotovo.

Hodně si s Canvou hraju těsně před Vánoci. Ráda totiž věnuju lidem kolem sebe různé kurzy nebo výlety. A protože takové dárky jsou poněkud nehmatatelné, vytvářím jim alespoň přání nebo karty, kde najdou všechny podrobnosti kurzu nebo výletu. Na to využívám šablony, které nabízí Canva defaultně. Ne však tak, že bych je naplnila obsahem, ale spíš jako inspiraci. Většinou vycházím z jedné šablony, která se mi hodí, a tu pak minimálně z 60 % upravím. Změním layout, pozadí, font…

Jak na grafiku bez grafika
Jak na grafiku bez grafika

V Canvě jsem vytvořila také pozvánky na svou promoci. V tomhle jsem asi staromódní, ale chtěla jsem věnovat pozvánky osobně a fyzicky. Dojímá mě, když pak na návštěvě u babičky nebo u mamky vidím na lednici připnuté něco, co jsem tvořila několik let zpátky a zrovna pozvánka na promoci byla fajn příležitost. Protože pozvánek nebylo moc, nadepsala jsem oslovení ručně perem. Umím si představit, že Canvu využijete třeba k tvorbě pozvánek na svatbu a ušetříte tak pár korun, které můžete využít někde jinde. (Třeba na svatební šaty, holky…nebo na zaplacení účtu na baru) 🙂

Jak na grafiku bez grafika

Moje tipy a triky

Dřív jsem byla mistr hacků v Canvě. Pokaždé jsem našla způsob, jak vytvořit to, co chci, i ve free verzi. Často jsem si hrála s tím, že jsem vytvořila jeden vizuál (třeba pozadí), uložila ho do Canvy a pak začala tvořit druhý vizuál, pro jehož část jsem použila ten první. Třeba 🙂

Teď už s Canvou nepracuji tak často, jako dřív, ale pořád ji používám pro specifické případy. Třeba pro tvorbu některých slidů do prezentací. Často si v Canvě vytvářím třeba slide, u kterého se posluchačům a účastníkům školení představuji. Canva mi totiž umožňuje vytvořit moc pěknou prezentaci během chvilky.

Jak na grafiku bez grafika
Jak na grafiku bez grafika

Když potřebuji do prezentace nějakou specifickou ikonu, graf nebo vektorovou grafiku, nechodím ji hledat na Google, ale do Canvy. Nabízí totiž spoustu free obrázků, které si můžete ještě barevně upravit. Uložím ji na bílé pozadí a stáhnu jako PNG. S obrázkem pak pracuji kdekoliv v Power Pointu.

Jak na grafiku bez grafika

Stejně to funguje i obráceně. Když v Canvě tvořím nějakou grafiku, třeba pozvánku, a potřebuji na její použití konkrétní ikonu, která ovšem v Canvě není, stáhnu ji z Google, uložím do Canva jako obrázek a pak s ní v rámci pozvánky pracuji jako se standardní fotkou.

Nejčastější využití v poslední době jsem našla pro tvorbu Instastories, v nichž chci využít fotky ze zrcadlovky. Ty mám vždy pro jejich mega velikost uložené v počítači spíš než v mobilu. V Canvě si vytvořím Instastories do požadované šablony a pak exportuji už jen hotové stránky Stories v mnohem menší velikosti, ale vynikající kvalitě.

Jak na grafiku bez grafika

Na Canvu zkrátka nedám dopustit a doporučuji ji všem a všude 🙂 Mně totiž neskutečně zjednodušila práci i život.

Tak ahoj a pěkný grafikotvoření!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..