Lifestyle

Stay focused

„Stay focused.“ Poslední dobou je to skoro moje heslo. Kdybych ho měla spojený s nějakou děsně epickou událostí, asi bych si ho nechala vytetovat na zápěstí.  To ale naštěstí zatím nehrozí.

V době, kdy nás neustále někdo nebo něco vyrušuje, je ze všeho nejvíc důležité soustředit se pouze na jednu věc a nenechat se vykolejit. Ať už se jedná o seminárku do školy, pracovní úkol, novoroční předsevzetí nebo dlouhodobý cíl. Jako člověk, který by se hned teď nejradši přihlásil do kurzu čínštiny, šití, kickboxu a vaření zároveň jsem přesně ten, kdo by si motto „stay focused“ možná na tu ruku fakt vytetovat měl.

Kolem nás je tolik lákadel a jen málokdo jim dokáže odolat. Občas si naivně myslím, že jsem superwoman a přece to všechno zvládnu. Ale už nějakou dobu vím, že jednohubky je nejlepší si vychutnávat jednu po druhé, protože když si je do pusy nacpete všechny zároveň, bude vám z toho akorát tak blbě … aneb jak píšou všechny ty chytrý knížky, „slona jezte po kouskách„.

V posledním článku jsem vám slíbila deset věcí, které mi pomáhají vybalancovat ty moje 3 paralelní životy. Tak jdeme na to:
PRIORITIZUJTE

Píšou vám kolegové, že nutně potřebují ten report/tabulku/výpis? Straší vám na stole nekonečně dlouhý seznam nedokončených úkolů? Nehaste, ale prioritizujte. Všechny ty položky na to-do listu blikají červeně a tváří se děsně důležitě. Co by se ale stalo, kdybyste ten úkol nesplnili? Buďte o krok napřed. Přemýšlejte nad důsledky. Co je pro vás opravdu důležité? Z čeho máte největší zisk? Podle čeho jste hodnoceni? Je jedno, podle jakého měřítka si své priority stanovíte, ale důležité je vysypat si všechny své úkoly na stůl a nekompromisně vybrat 3 nejdůležitější. Těmi pak začněte den. Garantuju vám, že na oběd půjdete s pocitem, že největší úkoly dne už máte za sebou.

NACPĚTE SI KALENDÁŘ K PRASKNUTÍ

Teď nemám na mysli to, abyste kývli na každou schůzku, každé kafe, šli na každou veřejnou přednášku nebo party. Mám na mysli plánování dne do těch nejmenších detailů. Někomu to možná příjde ujetý, ale třeba takový 30minutový slot na čtení knihy každý večer vám může pomoci dočíst tu, kterou máte už nějaký ten týden na nočním stolku. A co třeba dvě hodiny týdně na večeři s partnerem? Nebo na zhlédnutí dalšího filmu z toho nekonečného seznamu, který si vedete v poznámkovém bloku v telefonu? Nedaří se vám chodit pravidelně cvičit? Hoďte si to do kalendáře a berte to jako závaznou položku. Nemažte ji, když příjde lákavá nabídka na skleničku vína po práci v nedalekém baru. Trénujte vůli.

STAY FOCUSED

Nakousla jsem to už na začátku. Soustřeďte se na svůj cíl. Chcete na jaře uběhnout půlmaraton? Posuňte běh a dobrou kondici ve svém žebříčku priorit. Dávejte tréninku přednost před jinými aktivitami. Odolejte tý zajímavý přednášce. Mějte na paměti, jak moc je pro vás dosažení vytyčeného cíle důležité. Plánujte si tréninky do kalendáře a nemažte je. Nedívejte se nalevo ani napravo. Nenechte se strhnout z cesty.

SNĚZTE TU ŽÁBU

Žába, metafora pro ten velký úkol, který pořád odkládáte. Víte co? Zbavte se ho. Hned. Začněte den tím nejtěžším, co vás straší už pár dnů. Bude to bolet, ale už vás pak nebude neustále strašit někde tam vzadu v hlavě. Představte si ten super pocit až se budete moci s čistou hlavou soustředit na další úkoly.

ODPOČÍVEJTE

Je hrozně super být aktivní, dělat spoustu koníčků a být společenský tvor. Jenže každý z nás potřebuje dobít baterky. Hodit nohy nahoru. Uvařit si čaj nebo kávu. Strávit nějaký čas ve fantastickém světě příběhů z papíru. Tvořit. Podívat se na film. Najít si nový seriál. Dočíst poslední čísla oblíbeného magazínu. Kreslit. Šít. Civět do stropu… Vyčistit si hlavu je hrozně důležité. Protože jedině tak se vám do ní vejdou další kreativní myšlenky a nápady.

SPORTUJTE

Ač vám to tak nemusí připadat, sport dobíjí baterky. Běh v nedalekém parku vás nabije energií na další dva dny dopředu. Tanec způsobí vyplavení endorfinů, díky kterým se budete cítit skvěle i následující den ráno. Jóga vám protáhne tělo, abyste si už u pracovního počítače nemuseli připadat jako Quassimodo. Sama na sobě jsem si všimla toho, že když nic nedělám a nehýbu se, jsem mnohem víc unavená, než když chodím pravidelně cvičit. A hlavně…ten super pocit, když máte trénink za sebou. Ten je prostě k nezaplacení.

CHVALTE SE

Nikdo jiný to totiž za vás neudělá. Fakt ne. Pište si nejen věci, které musíte udělat, ale také věci, které už jste splnili. Znáte taky ten uspokojívý pocit, když si můžete přeškrtnout splněný úkol? Vidět těch milion položek na to-do listu je stresující. Porovnejte ho ale s listem už splněných tasků. Je to taková malá forma pochvaly, ale funguje.

SPRINTUJTE

Občas se mi v úkolníčku nahromadí spousta malých úkolů typu „něco někam poslat“ nebo „někomu něco napsat“ nebo „někomu něco připomenout“ nebo „něco někam nahrát nebo odněkud stáhnout“ – no prostě úkoly, co zaberou pár minut, ale odkládáte je, protože priority. Našla jsem způsob, jak je vykosit. Zapnu stopky…do bloků, připravit, pozor, start! Vytyčte si přesně určený čas a snažte se za tu dobu splnit co nejvíc takových úkolů. Můžu vám zaručit pořádnou dávku pocitu uspokojení, až budete takových dvanáct položek ze seznamu úkolů.

DĚLEJTE SI TO HEZKÝ

Do nepříjemných úkolů se nikomu nechce. V hezkém prostředí s dobrou kávou už ale tak nepříjemné nevypadají, ne? Odměňujte se malými každodenními radostmi. Udržujte kolem sebe fajn prostředí. Čístý stůl znamená čistou hlavu na nové projekty, úkoly a výzvy.

PROSTĚ SE NA TO VYBODNĚTE

Odjeďte na víkend do přírody a vypněte si telefon. Občas mívám pocit, že se ode mě očekává, že budu neustále online, pořád na příjmu, reagovat do pěti minut. Ještě donedávna jsem byla schopná odpovídat na zprávy na messengeru v kině, na společné věčeři, na bruslích, kdekoliv… Teď se snažím naučit se, že všechno nehoří tak, jak vypadá. A že mám prostě právo nebýt v sobotu večer k zastižení.

Snad vás moje myšlenky motivovaly k tomu vykosit dnes všechny úkoly, které vám už delší dobu leží v úkolníčku 🙂

Tak do bloků, připravit, pozor, start!


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..