Travel

Kam se zašít v Budapešti

Miluju Budapešť. Je tak podobná Praze, ale přesto má v sobě o něco více majestátnosti. Líbí se mi, s jakou hrdostí se Budapešť stará o své památky a také to, jak jednoduché je pohybovat se po centru. Pěšky, metrem nebo na kole.

V Budapešti jsem byla poprvé na Red Bull Air Race a zamilovala jsem se. Pak jsem ji navštívila několikrát i se svým klukem. Ten o Budapešti tvrdí, že je to jeho nejoblíbenější město na výlet. U mě se na prvním místě stále drží Amsterdam, ale maďarská metropole mu je jednoznačně v patách.

Dnes mám k mému štěstí čas od času do Budapešti cestu i pracovně. Protože se v Budapešti vyznám už skoro stejně jako v Praze, rozhodla jsem se sepsat vám pár mých oblíbených míst, abyste si je mohli uložit a vytáhnout až náhodou ulovíte letenky v akci nebo se rozhodnete udělat si výlet vlakem nebo autem směrem na východ.

1. Kiraly utca a Gozsdu udvar

Do Kiraly ulice půjdete vždy, když nebudete vědět, co s načatým večerem. Je to epicentrum všech barů, restaurací, fastfoodů a kaváren. V noci to tu žije a to nejen díky nedalekému Szimpla Kert, ale také díky pasáži Gozsdu. Gozsdu je důmyslně schovaná ulička skládající se původně z dvorků sedmi domů. Spojuje Kiraly ulici s ulicí Dob a Holló a najdete tu kromě všech různých barů a karaoke také třeba fajn Wok2Go nebo restauraci Jamieho Olivera.

2. Kadarka Bar

Kadarka Bar úspěšně konkuruje DiVinu (o tom píšu dál) výběrem vín. Navíc si tu můžete dát jejich specialitu – chlebíčky s vynikajícími pomazánkami. Na větší hlad je pak perfektní kachna, kterou jsou tu vyhlášení. V Kadarka Baru je ale v sezóně natřískáno a proto doporučuji udělat si rezervaci.

Foto: Facebook Kadarka Bár

3. Stika Budapest

A máme tu první hipster snídaňovou kavárničku, na kterou se stojí fronty. Není ale divu, když má kapacitu jen 5 stolů. Stika je vyhlášená pro své za studena lisované fresh šťávy. My jsme tu kromě nich ochutnali i vejce benedikt a kávu. Vejce benedikt bych označila za slušný průměr, ale kávu mají vynikající. Doporučuji tu nejčernější, bez mléka. Interiér je v nádechu retra a prostor slušně stísněný, proto Stiku bohužel nemůžu doporučit těm z vás, kteří se neradi mačkají…

Foto: Trip Advisor

4. Szimpla Kert

Kdo by neznal Szimplu. Musela jsem ji sem dát. Bez ní by to totiž nešlo. Tenhle podnik zpopularizoval takzvané ruined bars v Budapešti a momentálně je to jedna z nejznámějších destinací, kam pravidelně přichází davy turistů. Bohužel to díky tomu i ztratilo na svém původním kouzlu, ale s tím se musí tak nějak počítat. V Szimple můžete nejen zapařit, dát si vodní dýmku, ale můžete tam zajít dokonce i na snídani.

Foto: gettingstamped.com

5. Chain Bridge (Řetězový most)

Je z něj totiž nádherný výhled na oba břehy Dunaje. Navíc si až na něm uvědomíte, jak majestátná tahle řekla je. V noci je krásně osvětlený a snad ještě impozantnější.

6. Rybářská bašta

Nejen ten název, ale i to místo je jako by vypadlo z pohádky. Protože Rybářská bašta je hned vedle hradu, je z ní stejně skvělý výhled na zbytek města za řekou, především na Parlament. Tip: na rybářskou baštu se v sezóně běžně platí vstupné, ale v týdnu a večer (a nejspíš jen mimo sezonu) se na její horní ochoz dostanete volně. Turnikety jsou totiž otevřené.

7. Zing Burger & CO

Zing Burger jsme objevili před pár lety, když to byl ještě jeden foodtruck uprostřed Gozsdu. Teď už je to plnohodnotné bistro a nejen jedno. V Budapešti je jich rovnou pět. Neuvěřitelný, ale taky neuvěřitelně dobrý burger. Nic míň, nic víc.

Foto: Facebook ZING Burger and Co

8. Parlament v noci

Nádherná podívaná je z protějšího břehu. Vidíte totiž parlament v celé jeho kráse, jak září na břehu Dunaje. Okolí parlamentu je ale taky skvělá procházka. Je to totiž moc hezky upravená část Budapeště s výhledem na Chain bridge.

9. Hotsy Totsy Budapest

Tenhle bar jsme si zamilovali na první dobrou. Narazili jsme na něj úplnou náhodou. Šli jsme po ulici a já se zadívala na okno téměř u země. Svítilo se v něm a já si uvědomila, že se dívám dovnitř sklepního baru. Když jsme vešli dovnitř, nadchla mne ta intimní atmosféra. Bar totiž není vůbec velký. Vejde se sem sotva pár stolů, to ale znamená, že se vám barman bude věnovat. S námi si povídal celou dobu, co nám míchal drink. Drink, který není v nabídce, protože nabídku ani menu tady nevedou. Stačí, když si řeknete, co máte rádi, jakým chutím nikdy neodoláte a za chvilku před vámi přistane drink, jaký jste ještě neměli. Hotsy Totsy byl zkrátka, i přes svůj infantilní název, highlight našeho posledního výletu do Budapeště. Jo a ještě jeden Fun Fact: Hotsy Totsy není jen bar, ale současně i barber shop. 😀

Foto: offbeatbudapest.com

10. DiVino wine bar

DiVino je takový Budapešťský Vinograf. Když jsme tu byli poprvé, zamilovali jsme si víno z vinařství Figula natolik, že jsme si dvě lahve dokonce odvezli domů. DiVino si nehraje na žádnou fancy vinárnu a najdete tu vín víc, než byste si jen dokázali představit.

Foto: bestofbudapest.com

11. Oh my green

Zdravé bistro, kde si navíc pochutnáte. My jsme sem šli na odlehčenou snídani. Najdete tu čerstvé freshe, zdravé varianty sladkého pečiva nebo obědové bohaté saláty a wrapy. Oh my green vyhledejte až budete mít špatné svědmí z toho, kolik jste toho včera snědli.

Foto: ohmygreen.hu

11. Butter brothers

Másloví bráchové jsou nej Budapešťský místo Gabriela. Dodnes zamilovaně vzpomíná na jejich čokoládovou rolku. Já jsem si v téhle kavárně dala vynikající kávu. O tom, že to dělají fakt dobře, svědčí i fakt, že v létě se tu na čerstvé croissanty stojí fronta.

12. Rumpus Tiki Bar

Havajský bar uprostřed Király utca jsme nejdřív považovali za naprostou bizarnost. No představte si místo, které je dekorované dřevěnými maskami, kokosy a vzorem květin, drink tu dostanete v unikátním a podobně ulítlym hrnku nebo sklenici a vždy ještě s efektem kouře vytvořeném pomocí suchého ledu. Jenže pak jsme sem přiši podruhé, a potřetí… a ani jednou nezůstali u prvního drinku. Teď na Rumpus Tiki Bar vzpomínáme s láskou a rozhodně se za to nestydíme.

Foto: Facebook Rumpus TIKI BAR
Foto: Facebook Rumpus TIKI BAR

13 Gellért Hill

To nejlepší místo na pozorování západu slunce nad rozlehlou Budapeští je jednoznačně Gellért Hill. Při výstupu se malinko zapotíte a nahoře není prakticky nic než ten výhled a citadela, takže doporučuji koupit si víno ještě dole. Ať pak nelitujete.

14. Lázně Király

Taky máte pocit, že se v Budapešti všechno jmenuje Király? 🙂 Vydedukovali jsme, že to znamená „královský“, tak asi proto tenhle název není taková rarita. Každopádně lázně, které toto jméno nesou, jsou oproti ostatním lázním v Budapešti unikátní svou autenticitou. Nečekejte žádný luxus nebo moderní vybavení. Naopak. Lázně Király jsou nejvíc strohé, jak by jen mohly být. To je na nich ale to krásné. Bazén s termální vodou, je malý, kulatý, uprostřed kupole, která má ve stropě díry, skrze které do prostoru proniká denní světlo. Na stěnách není omítka, ale holá zeď se všemi znaky toho, co se v lázních kdy odehrálo.

Foto: welovebudapest.com

15. Margit sziget (Markétin ostrov)

Místo, kam se půjdete natáhnout na trávu, nachodit kilometry nebo se projekt na kole. Na Margit sziget chodí obyvatelé Budapešti trávit volný čas, když je zrovna venku krásně. V létě se tu navíc koná nejznámější maďarský hudební festival Sziget. Mně připomíná náš Střelecký ostrov v Praze až na to, že je podstatně větší.

16. Mazel Tov

Neskutečně oblíbená izraelská restaurace. Mají tu vynikající hummus, tabbouleh a další dobroty. Nad interiérem jsem vydechla úžasem. Restaurace je totiž v prostředí mezidvorku, na větším prostranství, které je z části zastřešené a z části má nad sebou plachtu. Moc fajn atmosféru vytváří světelné řetězy zavěšené těsně pod stropem.

17. Ecocafé

V Ecocafé dostanete skvělou kávu, opravdu moc dobrou, a protože jde o Ecocafé, je dokonce organic a navíc si můžete vybrat z různých druhů mléka. Dnes už je to celkem standard, ale před čtyřmi roky, kdy jsme tuhle kavárnu objevili, tomu tak nebylo. Oni už ale tenkrát byli o krok napřed.

Foto: Facebook Ecocafe
Foto: Facebook Ecocafe

18. Vyhlídka na bazilice Sv. Štěpána

Vstup na vyhlídku baziliky stojí pár korun, ale je dechberoucí. Vidíte totiž všechny věžičky Budapeště z bezprostřední blízkosti.

19. Ramenka

Ujíždíme teď na Ramenu a ani v Budapešti nejsou pozadu. Ramen v Ramence je moc dobrý především proto, že není nijak extrémně výrazný. Navíc je to skvělá příprava na party v Szimple, protože je téměř naproti.

Foto: ramenka.hu

20. Spot coffee

Na Spot coffee jsem narazila úplnou náhodou v jedné postrranní uličce. Získali si mne ale hlavně svým přístupem a tím, jak moc fajn lidé tam zrovna byli. S baristou jsem si mile popovídala a na všech z obsluhy, kteří se v tu dobu v kavárně nacházeli, bylo vidět absolutní nadšení pro jejich práci. A proto bych je tu také chtěla zmínit.

Uff. Těch míst je spousta a to znamená jediné – Budapešť už na vás čeká!

Tak šťastnou cestu! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..