Travel

Jak jsme strávili 24 hodin v nejkrásnějším SPA hotelu ve Švýcarsku

Daleko, na konci jednoho z údolí ve švýcarském Graubündenu, leží nenápadná vesnička Vals. Večer tu svítí sotva pár obydlí, ale v téhle zemi ji zná téměř každý. Nejen, že tu vyvěrají termální prameny a tím pádem odsud pochází oblíbená voda Valser, ale taky tu najdete, jak už to tak v takové oblasti bývá, termální lázně. Ty kromě skvělého odpočinku představují taky pastvu pro oči. Jsou totiž jedním z nejznámějších objektů moderní architektury ve Švýcarsku.

Foto: divisare.com

V hotelu 7132, jehož součástí jsou proslavené termální lázně, jsme ukončili naše putování ve Švýcarsku uprostřed léta. A nemohli jsme si vybrat lepší načasování. Protože to byl zážitek, který jsme si moc užili, rozhodla jsem se o něj podělit. Tak popadněte plavky a pojďte se mnou objevit moderní spa uprostřed švýcarských Alp.

Vals je vesnička na konci údolí, kde se lidé nebojí experimentovat

Ve vesnici Vals, ve které bydlí sotva 1000 lidí, najdete jediné termální lázně v Graubündenu. Německý developer Karl Kurt Vorlop v tom viděl příležitost už v šedesátých letech a nedaleko termálních pramenů začal stavět hotel. Ale asi si to nějak blbě spočítal a po nějaké době zbankrotoval. Rozestavěný hotel tak od něj v roce 1983 koupila přímo vesnice Vals, dokončila ho a mezi lety 1993 a 1996 tu zprovoznila centrum hydroterapie – tedy to, co dnes známe jako SPA. Obdivuju jejich odvahu experimentovat. Současnou podobu SPA, pro kterou se sem tolik lidí vrací, má totiž na svědomí architekt Peter Zumthor, jehož tenkrát Vals oslovilo. Jen dva roky po otěvření se SPA stalo národní památkou.

Foto: divisare.com
Foto: divisare.com

SPA pod vedením Vals fungovalo až do roku 2012, kdy ho vesnice prodala investorovi Remo Stoffelovi za nádherných 7,8 milionu franků. Ten ho podle čísla popisného přejmenoval na 7132 Therme & Hotel a rozšířil o další budovy hotelu. Nějakou dobu byly nejspíš lázně přístupné jen hotelovým hostům. Dnes si ale můžete koupit i jednorázový vstup aniž byste v hotelu bydleli. Dočetla jsem se, že management lázní má totiž stále na starosti Vals.

Ani Remo Stoffel nezanevřel na moderní architekturu a na renovaci hotelu a jeho rozšíření o další budovy se podíleli architekti jako Thom Mayne (pod Morphosis Architects), Kengo Kuma nebo Tadao Ando.

Vzdělávací okénko do světa moderní architektury

Peter Zumthor (26.4.1943) je švýcarský architekt, jehož rukopis se vyznačuje minimalismem bez kompromisů. Jeho nejznámějšími projekty jsou umělecká galerie v Bregenzu (Kunsthaus Bregenz), švýcarsky pavilon pro Expo 2000 v Hannoveru, Kolumba Museum v Kolíně nebo právě termální lázně ve Vals, o nichž vydal dokonce knihu. Získal spoustu významných ocenění.

Thom Mayne (19.1.1944) je americký architekt, který spoluzaložil Southern California Institute of Architecture. Je zakladatelem a ředitelem architektonického studia Morphosis Architects a držitelem význameného ocenění Pritzker Architecture Prize. Zajímavé je, že v začátcích své kariéry byl známý pro svůj příliš velký temperament a choleričnost.

Kengo Kuma (1954) je japonský architekt, který navrhl třeba nový národní stadion pro Olympijské hry v Tokiu. Má za sebou kariéru profesora. V současné době učí na University od Tokyo. Je také autorem několika knih, v nichž kritizuje přístup moderní architektury. Jeho rukopisem je odkaz k tradiční japonské architektuře, kterou reflektuje do moderních budov.

Tadao Ando (13.9.1941) je taktéž architekt původem z Japonska. Jako jediný z téhle skupinky nikdy ale architekturu nevystudoval. Když se po maturitě zahleděl do architektury, absolvoval večerní kurzy kresby a korespondenční kurz interiérového designu. Jeho poznávacím znakem je práce s přirozeným zdrojem světla a dispozice budov navazující na přirozený terén.

Lázně, které navrhl Peter Zumthor v devadesátých letech, jsou unikátní z několika důvodů

  • jsou postavené ze 60 000 dlaždic křemence těženého nedaleko v údolí
  • koupete se tu ve vysoce minerální vodě bohaté na vápník, síru a vodík uhličitý z nedalekého pramene Sv. Petra
  • najdete tu termální bazény s vodou o teplotě mezi 14 a 42 stupni včetně bazénu s okvětními lístky nebo relaxační hudbou
  • kromě termálních bazénů si tu odpočinete třeba v parní komoře a nebo na některé z procedur
  • smyslnou atmosféru SPA si tu můžete užít i v noci mezi 23.00 a 01.00, pokud se ovšem ubytujete v hotelu
Foto: 7132.com

Lázně jsou pro kolemjdoucí prakticky neviditelné. Neuvěřitelně dobře splývají s okolní přírodou a díky zatravněné střeše je snadno přehlédnete.

Peter Zumthor popisuje ideu za svým návrhem následovně:

Hora, kámen, voda, stavba z kamene, stavba z kamene, do hory, stavba z hory – naše pokusy dát tomuto řetězci slov architektonický výklad vedly náš proces návrhu budovy a krok za krokem ji dávaly podobu.

SPA je pastva pro oči a tak trochu smyslový zážitek. Prostor plný křemence je rozvržený důmyslně tak, aby připomínal labyrint. Každý bazén je jiný a něčím vás vždycky překvapí. Kromě toho tu jednotlivé průzory propouštějí dovnitř denní světlo, které vytváří až nadpozemskou atmosféru. Interiér je vymyšlený tak, že i když se v něm nacházíte třeba se dvěma desítkami dalších lidí, většinu času na ně nenarazíte.

Foto: vals.ch
Foto: vals.ch
Foto: vals.ch
Foto: 7132.com
Foto: divisare.com

Exteriér zase nabízí výhledy jako z časopisu o moderní architektuře. Křemenec rámuje typicky švýcarská políčka v protějším svahu a vy se tak z termálního bazénu můžete kochat výhledy jako z Jamese Bonda. Mimochodem – vůbec bych se nedivila, kdyby si tuhle lokaci vybrali pro některý z dalších filmů.

Hotel 7132 je místo jako z budoucnosti

Lázně ale nejsou to jediné, pro co se vyplatí strávit tady den. Hotel sám o sobě je neméně zajímavý. Na designu pokojů se totiž podíleli další odvážní architekti (viz výše).

Foto: divisare.com

V 7132 hotelu se můžete ubytovat buď v hlavní budově v luxusních rozměrných suites s výhledem na protější kopečky a nebo v House of Architects, což je vedlejší budova s větší kapacitou pokojů. Právě na nich se podílela výše zmíněná známá jména moderní architektury.

Foto: booking.com

Pokoje o rozloze pouhých 20 metrů čtverečních připomínají spíš futuristickou kapsli, která vás každým momentem vystřelí do vesmíru. Vybrat si můžete jeden z pěti typů pokojů. Všechny jsou ale z jednoho typu materiálu a to buď z kamene nebo z dubu. Oba dva materiály, jimiž jsou obložené stěny pokoje, pocházejí z Vals a jeho okolí.

Každý pokoj je autorským dílem s čitelným rukopisem některého z architektů

Typy pokojů jsou pojmenované po architektech, z jejichž pera návrh pochází. Pokoj s názvem Ando (podle jeho autora Tadaa Ando) na vás zapůsobí estetikou japonské čajovny. Jeho stěny jsou obložené dubovým dřevem, před velkoformátovým oknem najdete dva podsedáky jako v čajovně a uprostřed prostoru je čirý prosklený sprchový kout. „Útulný minimalismus je slovní spojení, které vás při vstupu do tohoto prostoru hned napadne.“

Typ pokoje s názvem Kuma také nese jméno po svém duchovním otci. Vzhledem připomíná Ando a liší se jen malými detaily. Dubové dřevo na stěnách tu najdete poskládané do dominového efektu a podsvícené pro dokreslení útulné atmosféry „kokonu“. Nechybí opět čirý prosklený sprchový kout, který nenarušuje ani nijak nerozděluje prostor.

Třetí typ pokoje Mayne (Mayne „Wood“) je posledním typem, ve kterém vás bude obklopovat dubové dřevo. V tomto pokoji najdete stejný vzorek a typ dřevěných panelů jak na podlaze, tak na stěnách. Oproti japonskému minimalismu předchozích dvou pokojů tu najdete odvážnější a futurističtější prvky. Dominantou tu je sprchový kout, který připomíná spíš stroj na cestování časem. Navrhlo ho studium Morphosis Architects, je ze zaobleného skla a byl vyrobený v Barceloně.

Thom Mayne navrhl také čtvrtý typ pokoje (Mayne „Stone“), který se od toho předchozího liší jen v použití hlavního materiálu. Tady totiž budete obklopeni křemencem. Pokoj působí hodně moderně a rozhodně unikátně. Já jsem však měla strach, že bych v obklopení kamene získala pocit ztísněnosti. Doporučuju vyzkoušet, pokud máte rádi experimenty a chcete zažít něco úplně jiného, než na co jste zvyklí.

Pátý typ pokoje se jmenuje Zumthor. Jeho autor je, jak název napovídá, Peter Zumthor. Stěny jsou pokryté technikou štukování v různých barvách a okna doplňují ručně malované závěsy z hedvábí Habotai.

Nevím, jak v ostatních pokojích, ale v tom našem (Mayne „Wood“) bylo díky tabletu u vstupu možné navolit jakoukoliv atmosféru pomocí světel a hudby. O výhledy tu také ochuzeni nebudete, protože každý z pokojů má malý balkon, z něhož koukáte na zelená políčka v protějším svahu.

Hotel 7132 nás nadchl především svým SPA, které je to úplně nejhezčí, v jakém jsem kdy byla. Není divu, že se tu rozhodla natočit jeden ze svých videoklipů Janet Jackson. V kombinaci s výhledy na okolní hory je tahle minimalistická, industriální stavba místem vystřiženým z časopisu. Pokud se budete někdy pohybovat v okolí, rozhodně se vyplatí strávit tu byť jen 2 hodiny. Pokud se tu rozhodnete přespat, nezaspěte noční koupání. Nechat se vznášet v příjemně teplé vodě a pozorovat, jak hvězdy na obloze naráží do vrcholů švýcarských Alp je něco, co si s sebou v paměti ponesu hodně dlouho.

Z hotelu 7132 budete odjíždět nejen s proviantem v podobě minerálky a domácího chleba přímo z hotelu, ale především s varhánky na konečcích prstů.

A stojí to za to.

Holka z bazénu

P.S. Pro ty, kterým se nechce hledat na webu hotelu – jedna noc na tomto místě nás v sezóně vyšla na 470 CHF. Mimo sezónu bude cena jistě nižší. Vstup do lázní stojí 45/55 CHF a lze ho za standardních okolností rezervovat online 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..