Kam jet, když chcete #venzprahy
Travel

Kam jet, když chcete #venzprahy

Dělat plány se v týhle divnodobě fakt nevyplácí. I ty naše se mění prakticky ze dne na den. A tak jsme rezignovali na vymýšlení zahraničních cest a rozhodli se, že letos objevíme to, co máme prakticky za humny. Kolem Prahy je totiž spousta skvělých míst na výlety. Ať už do přírody nebo za kulturou. Sepsala jsem pro vás moje nejoblíbenější.

Brdy

Tady trávíme nejvíc času. A proč že to tady tak miluju? Kromě toho, že sem jezdím za rodiči, tu dlouho býval uzavřený vojenský prostor. Probíhala tu různá cvičení a dodnes můžete, nedej bože, narazit na nějakou nevybuchlou minu. Ale tím vás na výlet sem asi nenalákám, co? 😀 Na co bych vás ale mohla nalákat, je děsně krásná, nezničená příroda. Díky tomu, že byl prostor dlouho uzavřený, je tu klidný a neporušený les protkaný sítí pěšinek a stezek. A ty výhledy… V Brdech mám moc ráda tahle místa:

  • bunkry na dopadové ploše Jordán s nejhezčími výhledy
  • vrchol hory Praha (call me pragocentrik)
  • vrchol hory Tok
  • teprve nedávno zpřístupněné Padrťské rybníky
Kam jet, když chcete #venzprahy
Kam jet, když chcete #venzprahy
Kam jet, když chcete #venzprahy

Davle

Místo, které jsem dlouho ignorovala, přitom je to tak krásná oblast. Z Prahy sem sem dostanete krásnou cestou podél Vltavy. V Davli je taky spousta pěších stezek, které vás dovedou za nádhernými výhledy na Vltavu. Ještě lepší ale je poznat Davli přímo z lodi. Teprve tehdy jsem pochopila, jací lidé si tu staví ty roztomilé chatičky podél řeky. Co pár metrů, to molo. Až se budete vracet z výletu na tohle vodácký místo, nezapomeňte navštívit, nebo si vzít jídlo s sebou z restaurace Taverna Thessaloniki. My, závisláci na řecké kuchyni, ji totiž máme moc rádi.

Kam jet, když chcete #venzprahy
Kam jet, když chcete #venzprahy

8smička

Až budete chtít někdy vystřídat přírodu za kulturu, nemusíte nutně zůstávat v Praze. Jednu skvělou galerii mají totiž třeba v Humpolci a vězte, že strčí do kapsy kdejakou jinou v našem hlavním městě. Jmenuje se 8smička a pokud milujete industrialismus, nadchne vás tahle bývalá textilka na první dobrou. Uvnitř najdete současné moderní umění a taky uplně skvělý gift shop. Tam najdete fakt poklady do vaší knihovny. Není divu, když 8smička se věnuje taky nakladatelské činnosti. Střídají se tu různé výstavy, diskuse, přednášky nebo programy pro školy a rodiny s dětmi. Po výstavě se nezapomeňte zdržet ještě na kafe a dortík!

Kam jet, když chcete #venzprahy
Foto: Lukáš Žentel
Kam jet, když chcete #venzprahy
Foto: archiv Pelhřimovského Deníku
Kam jet, když chcete #venzprahy
Foto: Lukáš Žentel
Kam jet, když chcete #venzprahy
Foto: Lukáš Žentel

Řevnice

Jeli jsme sem objevit Boutique hotel Corso a zamilovali jsme se. Nečekaně, ale opravdově. Tohle městečko uprostřed lesů a polí představovalo domov pro tolik zajímavých osobností. Třeba pro architekta Eduarda Sochora, jehož domy tu stále stojí a můžete je obdivovat při procházce zdejšími ulicemi. Když dojdete až k vlakovému nádraží, narazíte na pivovar jako z obrázku od Josefa Lady.

Ve třicátých letech tu ale nezůstali. Řevnice mají kromě fantastického hotelu Corso taky restauraci, která pravidelně praská ve švech. Nedaleko od ní je pak nově otevřené coworkingové centrum a taky konferenční prostory. I když to možná na první dobrou nevypadá, tady to žije. Pokud se tedy chcete projít klidným městečkem, obdivovat stavby, které získaly několikero architektonických ocenění, skvěle se najíst, dát si pivo v pivovaru jako z obrázku a pak se domů vrátit vyhlídkovou jízdou vláčkem, tak Řevnice rozhodně nesmíte vynechat.

Kam jet, když chcete #venzprahy
Foto: Wikipedia, Pan.Kaja
Kam jet, když chcete #venzprahy
Foto: meatspace.cz

V Polích

Poslední místo bude hlavně o jídle. Do penzionu V Polích totiž lidé jezdí z Prahy třeba i na otočku. Jak by ne, leží beztak nedaleko Ruzyňského letiště a za ty dobroty tady to stojí. V Polích se pravidelně objevuje v Maurerově výběru Grand restaurant a můžu potvrdit, že právem. Vaří tu francouzskou kuchyni, dělají třeba fantastickou svatomartinskou husu a taky tu mají dezerty, kterým nikdy nemůžu odolat.

Kam jet, když chcete #venzprahy
Kam jet, když chcete #venzprahy
Kam jet, když chcete #venzprahy

V Polích si budete připadat jako na francouzském venkově, i když budete sotva pár minut za Prahou. Interiér restaurace potěší každou romantickou duši nebo milovníka starožitností. No a pokud budete chtít tuhle atmosféru nasát obzvlášť intenzivně, zůstaňte tu přes noc. K snídani dostanete domácí bábovku, spoustu pochutin a taky moc dobrou filtrovanou kávu. My tu byli na podzim a to teprve mělo tu správně útulnou atmosféru.

Vím, že tahle doba je na cestování dost ošemetná. I přes to jsou tahle místa super třeba i na jednodenní výlety takzvaně na otočku. 🙂 Pokud se vám nikam nechce jezdit teď, uložte si je do svého seznamu a třeba přijdou vhod až se zase svět vrátí do zajetých kolejí.

Holka z výletu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..