Travel

Univerzální průvodce Prahou pro všechny vaše zahraniční návštěvy

Není to poprvé, co za mnou do Prahy přijela kamarádka z jiné země. Protože je tohle město můj domov, chci z něj vždy vytáhnout to nejlepší. Seznam mých oblíbených míst vám prozradím někdy jindy. Dnes ale sepíšu dvoudenní itinerář pro případ, že se vám ohlásí nečekaná návštěva ze zahraničí a vy budete mít touhu vytáhnout nějaké to eso z rukávu.

Trasa z Jiřáku až po střechu Lucerny

Tahle jedenáctikilometrová trasa vám zabere celý den. Zažijete během ní ale ty nejhezčí výhledy na Prahu proložené zastávkami v nejvyhlášenějších kavárnách. Zakončit ji doporučuji v Parlour Baru, kde si na menu nehrají a namíchají vám tam drink podle každé chuti.

Cafe Fin – do téhle vietnamské kavárny na náměstí Jiřího z Poděbrad si musíte především v horkém letním ránu vystát frontu. Čekání ale stojí za to. Na menu tu mají třeba vynikající rýžovou kaši s tropickým ovocem nebo všehovšudy známý a nadmíru fotogenický avocadotoast.

Žižkovská věž – příběh o jedné z nejošklivějších staveb světa pobaví každého zahraničního návštěvníka. Cestu výtahem si pak můžete zkrátit polemikou o tom, zda si tohle označení jedna z našich nejvýraznějších staveb zaslouží. Ze Žižkovské věže je naprosto jedinečný výhled nejdelší z celé procházky. Připravte se ale na neadekvátně vysoké vstupné, které vás jako pražského obyvatele nejspíš dost zabolí.

Vítkovský tunel – ti vytrénovanější z vás to poté zvládnou přes Vítkov, odkud získají další pohled na Prahu. Pro ostatní bude zážitek i Vítkovský tunel, který má svou jedinečnou atmosféru. Na jeho druhém konci dorazíte do jedné z nejvíc hipster čtvrtí v Praze.

Přístav 186 00 – v Karlíně můžete navštívit snad všechny z nejvyhlášenějších hipster kaváren v Praze. Já mám pro vás ale lepší tip na letní odpoledne. v Přístavu 18600 se zchladíte pivem, limonádou nebo ciderem, odpočinete si pod stromy s výhledem na Vltavu. Miluju, že to tu není vůbec upravené jako jiné Pražské parky, ale vypadá to tu spíš jako v lese.

Můj šálek kávy – jednu Karlínskou kavárnu vám ale přece jen doporučím. Do ní si ale zajděte na oběd. Kromě skvělé kávy a dezertů tu dělají vynikající a lehká jídla ideální na odlehčený oběd mezi kavárenskými zastávkami.

Karlínská kasárna – na své trase na Náměstí republiky směrem k Pražskému Metronomu budete míjet Karlínská kasárna. Dnes jsou v tomto prostoru kavárna, vinárna, pořádají se tu kulturní akce, v létě letní kino a v zimě lední bruslení. Prostor ocení všichni nadšenci do industriálu, i kdybyste sem měli jen nahlédnout.

Metronom – místo, ze kterého se vám naskytne další z neopakovatelných výhledů na Prahu. Navíc tu pocítíte nezapomenutelnou atmosféru letních prázdnin, za kterou, ruku na srdce, nejspíš můžou skejtr boyz, kteří tu krouží na plácku u Metronomu.

Hanavský pavilon – na trase k Pražskému hradu budete míjet jeden z nejznámějších výhledů na Prahu, který ocení každý turista, který si před návštěvou našeho hlavního města googlil jeho obrázky nebo navštívil minimálně jeden obchod se suvenýry.

Pražský hrad – když minete Kramářovu vilu, dorazíte na Pražský Hrad. Přiznávám, tuhle zastávku jsem sem dala spíš tak nějak z povinnosti. Moc mile mě ale překvapil krásný tradiční trh, který tu byl jak v zimě, tak v létě. Objevila jsem také ukrytá zákoutí Pražského Hradu, kde nejsou žádní turisté a která stojí za to objevit, i když v Praze žijete od narození jako já.

Créme de la Créme – Z Pražského Hradu sejdete na Malostranskou a přes Vojanovy sady a Karlův Most se dostanete až do uliček Starého Města na nejlepší zmrzlinu v Praze. Přísahám.

Otočná hlava Franze Kafky – po cestě na poslední výhledové místo se můžete zastavit u otočné hlavy Franze Kafky, kterou vytvořil stejný David Černý, který má na svědomí i mimina na Žižkovské věži (tady můžete krásně navázat na ranní zážitky a pokud budete jako Speedy Gonzales, tak doporučuji udělat i odbočku na Kampu, kde najdete třetí sochu z portfolia Černého)

Střecha Lucerny – kromě božího výhledu, který doporučuji načasovat na západ slunce, své zahraniční přátele oslníte i funkčním paternosterem. Na tenhle zážitek fakt nezapomenou.

Dhaba Beas – večeři zvládnete třeba v nové Dhaba Beas přímo v pasáži Lucerna, kde si vyberete ze spousty vegetariánských jídel. Navíc to budete mít opravdu blízko na poslední zastávku téhle trasy.

Parlour Bar – bar kousek od Václavského náměstí nemá nápojový lístek ani menu. Drink vám tu připraví podle vaší chuti. Doporučuji tedy pečlivě zvážit, co si u baru nadiktujete. Panuje tu intimní atmosféra Brněnských barů a já doufám, že tímhle barem se Brnu alespoň o kousek přiblížíme.

Trasa od Muzea až po Břevnov

Na téhle kratší osmikilometrové trase zažijete kulturu, naše nejznámější památky a skončíte na místě, kde vládne klid. Po cestě si tedy nezapomeňte odpočinout v jediné kubistické kavárně na světě.

Cafedu – zaplujte mezi pražské studenty a začněte den skvělou filtrovanou kávou v kavárně jen pár metrů od Národního Muzea. Do Cafedu chodí studenti, protože je tu skvělá atmosféra, příznivé ceny a vůbec nikomu nebude vadit, když tu budete vysedávat hodiny. To ale nedělejte, protože před sebou máte ještě 8 kilometrů procházky Prahou.

Národní Muzeum – nově zrekonstruovaná hlavní budova Národního Muzea je něco, na co jsem já osobně fakt pyšná. Prostor uvnitř je reprezentativní a ohromující a za návštěvu stojí hlavně skleněná kupole, ze které je výhled na Václavské náměstí jako odnikud.

Václavské náměstí – potom si projděte Václavské náměstí a přes Příkopy miřte směr Kotva. Na Václaváku miluju spodní polovinu, která je teď už celá pěší zóna a tak se tu můžete zastavit a prohlédnout si Muzeum v celé své kráse a kontextu našeho největšího náměstí.

Pizza Nuova – v centru je spousta míst, kde se skvěle najíte. My jsme při našem putování zvolili tuhle italskou restauraci, kde dělají fantastickou pizzu s mozzarellou di Bufala.

Grand Café Orient – po cestě z Pizza Nuova se na chvilku zastavte u jednoho z nejstarších obchodních domů v Praze. Kotva stojí za prohlídku i zevnitř a určitě udělá na naše zahraniční kamarády dojem, to mi věřte. Když dorazíte do Grand Café Orient, moc dlouho se u menu nezdržujte. Objednejte si jednu rakvičku a kubistický věneček, případně špičku. Takové dezerty totiž jinde neznají. Kafe tady nenadchne, ale ani neurazí. Osobně, bych se příště zastavila pro kávu s sebou někde jinde.

Kampa – potom přejděte přes největší ikonu našeho hlavního města Karlův Most až na Kampu. Pokud jste to předchozí den nestihli, nezapomeňte poukázat na mimina, která jsou totožná jako ta na Žižkovské věži.

Petřín – z Kampy projděte nádhernou Malou Stranou třeba kolem Lennonovy zdi až na Petřín. Skrze ten se totiž dostanete na cestu, na které vás budou doprovázet ty nejkrásnější výhledy na Prahu až na vaši další, předposlední destinaci.

Strahovský klášter – tohle místo jsem paradoxně objevila až nedávno. Je škoda, že se mu nedává tolik pozornosti jako těm profláklým památkám, přitom je tu moc pěkná venkovní restaurace a výhled na Malou Stranu a Hrad.

Břevnovský klášter – ze Strahovského kláštera je to už jen kousek na ten o něco známější, Břevnovský. Tady se můžete na chvíli zastavit, projít se po klidném areálu kláštera a zakončit to místním pivem Benedict.

A to je všechno, přátelé! 🙂 Snad vám můj průvodce přijde vhod přinejmenším při neohlášené zahraniční návštěvě. Procházkám Prahou zdar! P.

2 komentářů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..