Nenápadná okázalost Ománu. Jak nás ohromila Státní opera.
Travel

Nenápadná okázalost Ománu. Jak nás ohromila Státní opera.

Omán, země na jihovýchodě Arabského poloostrova, si získala moje srdce na konci minulého roku. Ale budu upřímná – byla to láska až na druhý pohled. Když jsme šli večer po příletu hledat místo na večeři, byla jsem v rozpacích a taky trochu nedůvěřivá. Naštěstí jsem velmi brzy pochopila, že kouzlo Ománu, jeho přírody, architektury i obyvatel, se ukrývá pod slupkou.

Tak třeba taková Státní opera

Přicházíme k budově z bílého kamene, která nás v poledním slunci oslepuje. Impozantní stavba se zrcadlí v naleštěné podlaze nádvoří a my ji máme prakticky celou pro sebe. Obdivujeme čistotu každého koutu téhle památky a já si představuju, jak to tu asi vypadá, když sem přijíždí státní návštěvy pro kousek kulturního zážitku.

Procházíme podloubím a míjíme malé dřevěné dveře. „Co za nima asi je?“ přemýšlím a jako vždycky tahám za kliku. A ono to jde! Dveře se otevírají a my vcházíme do menší lobby, která vypadá jako v tom nejluxusnějším hotelu. Pár dalších turistů, kteří nás zbystřili, dobíhají zavírající se dveře a za chvíli už se všichni přidáváme k probíhající prohlídce Opery. Ještě, že beru za každou kliku, co vidím. Protože vchod nebyl nijak označený. Žádný ceník vstupenek, žádné cedule, žádné pohlednice a suvenýry. Díky Bohu.

Vcházíme do velké lobby Opery, odkud se vchází do hlediště a na balkony a mně padá brada. Naposledy jsem takhle ohromená byla ze Sagrada Família. „Gabi, tohle je asi nejkrásnější interiér, co jsem kdy viděla…“ Mám slabost pro Orient a fotím si tu každý detail.

Nenápadná okázalost Ománu. Jak nás ohromila Státní opera.
Nenápadná okázalost Ománu. Jak nás ohromila Státní opera.

Náš průvodce je laskavost sama. Mile nás přivítal na již probíhající prohlídce a teď nám opakuje, co už bylo řečeno. V dlouhém tradičním bílém oděvu, který se nazývá dishdasha (nebo také thawb) a turbanu působí velmi elegantně, až si připadám trochu nepatřičně.

Vcházíme do hlediště, kde zrovna probíhá příprava na večerní představení. Z toho množství mahagonového dřeva až zrak přechází! Průvodce nás zahrnuje detaily o technickém vybavení jeviště. Nejvíc pyšný je na to, že první balkony hned u jeviště mohou být hydraulicky posunuty vpřed nebo vzad, v závislosti na potřebách divadelního představení a to až o 5 metrů. Celý prostor má perfektní akustiku a vystupovat tady musí být zážitek jak pro diváky, tak pro vystupující.

Každé sedadlo má před sebou malý display, na kterém diváci vidí titulky k představení v jazyce, který si zvolí.

Ománci jsou na svou Operu náležitě pyšní

Byla otevřena teprve nedávno, v roce 2011, a je největší operní budovou na Arabském poloostrově. Nachází se v prestižní čtvrti Shati Al-Qurm v Muscatu. Nedaleko je krásná pláž a taky diplomatická čtvrť. Bylo to asi jediné místo v Ománu, kde jsme viděli lidi v plavkách. Ománci se zásadně nesvlékají a v moři nekoupou, ale mezinárodní charakter diplomatické čtvrti dělá z této pláže výjimku.

Státní opera má kapacitu 1 100 sedadel a je vybavena nejmodernější technologií. Třeba pohyblivé hlediště nebo 15 metrů vysokou scénu.

Domácí scénu zde má operní soubor – Orchestr Státní opery v Muscatu, který je složen z ománských hudebníků a dirigentů. Ten často spolupracuje s mezinárodními umělci a produkcemi.

Kromě vystoupení nabízí Státní opera také programy pro vzdělávání a rozvoj umění v Ománu. Třeba dílny pro studenty, různé lekce a workshopy nebo významné kulturní a společenské akce.

Pokud byste chtěli Operu vidět v akci, můžete si koupit lístky už od cca 750 Kč (v nejvyšším patře s omezeným výhledem) nebo za 2500 Kč dole v hledišti. Dámy by měly přijít v dlouhých šatech s dlouhými rukávy a zahalenými vlasy. Pro pány je v Opeře k dispozici půjčovna společenského oděvu včetně turbanu. Snažila jsem se Gabiho přesvědčit, ale marně. Tak třeba příště…

Tip na závěr

Pokud se do Opery vydáte, nebojte se vzít za kliku a taky se sem vydejte ještě jednou večer. To je úplně jiná podívaná!

Nenápadná okázalost Ománu. Jak nás ohromila Státní opera.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..