Technology

Naše první Ars Electronica

Každý rok se v Linzi koná festival Ars Electronica. Výstava, kterou žije celé město, končí ve stejnojmenném muzeu na břehu Dunaje. Svou premiéru festival zažil v roce 1979. Vznikl jako reakce na digitální revoluci a už od samého počátku spojuje umění, technologie a společnost. Za krátko se Ars Electronica Festival stal mezinárodně uznávanou akcí novomediálního umění a zajímavé je i to, že každý rok hledá kromě nového tématu i nová, atypická místa konání.

Ars Electronicu jsme poznali v logistické hale pošty, což bylo samo o sobě dost zajímavé. Gabi byl unešený asi víc, než já, ale pro industriální prostory mám teď čím dál tím víc slabost. Organizátoři se asi snažili vyvážit to množství technologií trochou přírody a po celém prostoru byly umístěny stovky (ne, vážně, stovky!) květináčů nebo rovnou stromů zavázaných v pytli. Bizarní, ale milé.

Ars Electronica se line celým městem a koná se na několika místech. Zakončena je pak ve stejnojmenném muzeu. Už z toho vyplývá, že je fakt hodně rozsáhlá. A my na ni měli jedno odpoledne. Proto vám teď vypíšu 5 věcí, které mě zaujaly a o kterých si myslím, že by mohly zaujmout i vás.

RoBoHoN

První robotický mobilní telefon spatřil světlo světa v květnu 2016 a je to ten nejbizarnější a zároveň nejroztomilejší smartphone na světě. A chci ho. 🙂 Už teď je pro nás mobilní telefon něco, bez čeho se cítíme nesví. Je to náš kalendář, naše pošta, noviny, kniha, kino, spojení se světem, úkolníček, album s fotkami, vždy nás zabaví nebo zachrání z trapné situace. Máme k němu citový vztah. SHARP Corporation a Tomotaka Takahashi to posunuli o level výš a dali smartphonu podobu malého robůtka. Opatřili ho projektorem a robotickými funkcemi včetně hlasu a možnosti komunikovat.

Moss Voltaics

Představte si, jaký by to bylo, nabíjet si telefon z květináče. O něco takovýho se pokusili Elena Mitrofanova a Ivan Mitrofanov z University of Cambridge svým projektem Moss Voltaics (fotovoltaika mechu). Vyrobili zařízení, které dokáže svými senzory číst úroveň osvětlení, vlhkosti, teploty a voltů každých 5 sekund. Arduino pak čte tato data, především o množství voltů, a ukládá je do .csv dokumentu. Na grafech pak můžete pozorovat, jak se mění závislost těchto faktorů na množství vyprodukovaného elektrického proudu. A že fotosyntéza může být zdrojem energie. Jako praktický příklad na Ars Electronicu přivezli stěnu složenou z květináčů. V květináčích rostl mech na speciální půdě složené z hydrogelu, karbonových vláken, což tvořilo katodu. Mech byl prorostlý substrátem z karbonových vláken a super absorbního polymeru a tvořil tak částečně sám anodu. Od květináče vedly dva dráty, od katody a anody, na kterých jsme si po připojení k voltmetru mohli ověřit, že z květin opravdu jde získat šťávu pro nabití smartphonu. (I když by to asi trvalo o něco déle…) Zajímavý je, že pro nabití smarphonu by vám stačily jen 4 m² mechu. Pro nabití laptopu pak dvakrát tolik. Super využití pro smart cities. Mech a ostatní rostliny se tak stávají obnovitelným zdrojem energie a mohou rozsvítit třeba i pouliční lampu. Autoři vidí v Moss Voltaics alternativu fotovoltaik a její užití především v severských státech, kde je slunečných snů méně.

Magnetic Motion

Nejvíc ze všeho mě baví propojení technologií a módy. Iris van Herpen navrhuje modely inspirované magnetismem. Využívá všechny materiály i tvary. Ukázku její tvorby si můžete prohlédnout tady.

PicsArt_09-23-11.30.10 PicsArt_09-21-12.42.31

Twistori

V Ars Electronice mají obecně dost zajímavý věci. Třeba pět obrazovek, na kterých vidíte aktuální tweety, které začínají slovním spojením: I love, I hate, I think, I feel, I wish. A protože nová média jsou super v tom, že k nim máte přístup téměř kdykoliv, můžete se na twistori podívat právě TADY.

twistori

Fadtcha

Určitě znáte CAPTCHA, ale co je to Face Detection Turing Test víte? Tímto testem dokáže projít pouze počítač. Cílem tohoto testu tedy je ověřit, že úlohu plní počítač, nikoliv člověk. Cílem je prostřednictvím kamery najít v obraze lidský obličej a ten označit červeným rámečkem.

fadtcha

Pokud vás Ars Electronica zaujala, určitě si v kalendáři zaškrtněte příští září a vyražte taky. Můžete to spojit třeba s pěkným výletem do Alp nebo k rakouským jezerům, která tak zbožňujeme. A do té doby si můžete projít jejich web, kde najdete všechno ONLINE.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..