Doba dronová
Technology

Doba dronová

O pořízení drona jsem doposud nepřemýšlela ze stejného důvodu jako je pořízení předplatného tištěných novin. Proč jsou sakra tak velké a neskladné? Před třemi lety jsem se konečně zbavila své obří zrcadlovky a s nadšením ji vyměnila za nejmenší zrcadlovku na trhu, která se vejde i do pouzdra na kompakty. A proto mě představa tahání obřího batohu na drona vůbec neláká. Ani přes ty parádní záběry. Fakt ne.

Jenže jak to tak vypadá, žijeme v době dronové a kdo nemá drona, jako by ani nebyl cool. V tomto týdnu představily své droní novinky GoPro a DJI. A protože mě vývoj technologií ještě stále neskutečně fascinuje, popíšu vám ve zkratce, jak vypadá dron nové generace.

GoPro Karma

GoPro představilo svůj první dron. Mám doma jednoho GoPro nadšence a tak máme s touhle kamerou už nějaké zkušenosti. Vždycky z ní vylezly perfektní záběry, pořídili jsme si i spoustu držáků a nálepek, které jsme už přimontovali na všechno naše lyžařské vybavení. Proto jsem byla zvědavá, s čím GoPro příjde tentokrát. GoPro svou Karmu představilo pár dnů před představením DJI Mavic Pro. Karma mě okamžitě zaujala svou skladností. GoPro si za prioritu stanovilo jednoduchost. A tak ovládání drona okopírovalo od hracích konzolí, které znáte z videoher. A navrch přidalo tablet, na kterém můžete nastavit další funkce. GoPro má přednastavené 4 druhy záběrů a k dronu dostanete i Passenger App, na které mohou vaši přátelé sledovat záběry real time a dokonce ovládat i pozici kamery.  Ta je umístěná vepředu před vrtulemi, kvůli širšímu záběru. Jiné drony mívají kameru uprostřed mezi čtyřmi vrtulemi/motory.

Výhody oproti DJI

  • z drona během momentu vyndáte kompaktní steadycam – můžete ho držet v ruce nebo si ho připnout na batoh
  • pokud už vlastníte GoPro Hero 4, Hero 5 session nebo Hero 5 Black, stačí, když si koupíte jen tělo drona
  • nebo naopak můžete GoPro použít jako samostatnou akční kameru
  • cena (869 eur oproti 890 eur za DJI)

DJI Mavic Pro

DJI se mezi drony drží dlouhodobě na vrchu. To, co představili minulý týden, je ale opravdová pecka. Dron, kterého jste doteď museli nosit v batohu, téměr složíte do kapsy. Nebo alespoň Cayseymu se to podařilo. Dron se díky skladným nohám nesoucí motory (vrtule) složí. Vývojáří z DJI se inspirovali netopýry. A tak Mavic Pro využívá sonických signálů, aby se dokázal vyhnout překážce před sebou (až do 15 m), kolem sebe, nad sebou i pod sebou. Kromě toho dokáže udržovat stabilní letovou hladinu, nikoliv díky GPS, ale právě díky sonickým signálům. A teď něco ke kvalitě obrazu: 4K video při 30 snímcích za sekundu nebo 1080 HD video při 96 snímcích za sekundu. Na jedno nabití vydrží skoro půl hodiny letu a jeho maximálka je něco přes 60 km/hod. Na vzdálenost až 6 kilometrů zvládá i streamovat. Ovládání je miniaturní s malým displayem, který zobrazuje základní údaje. Live view můžete mít, pokud k ovládání připnete svůj smartphone. DJI se však chlubí tím, že s tímto dronem ovládání vůbec nepotřebujete. Zvládne vzletět, obletět oblast a vrátit se, aniž by po cestě narazil do překážky.

Výhody oproti GoPro

  • větší kompaktnost
  • automatický let bez nutnosti pilotování
  • delší doba letu o 7 minut

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..