Lifestyle

Bílá čokoláda je taky čokoláda

Nedávno jsme navštívili degustaci. Akorát po téhle nás hlava nebolela. Ochutnávali jsme totiž čokoládu. A kromě toho, že jsme do sebe během pár hodin dostali asi 100 gramů té nejlepší čokolády ze všech koutů světa, dozvěděli jsme se taky spoustu zajímavostí o kakaovníku. O tom, kde roste, jak se z něj vyrábí čokoláda a jak kakao a poznali jsme i spoustu čokoládoven, které produkují tu nejlepší čokoládu.

Asi vás teď napadá, jak že se vlastně čokoláda degustuje. Prozradím vám, že je za tím víc vědy, než byste si možná mysleli. Na degustaci čokolády musíte následovně:

  • dívejte se – kvalitní čokoláda je tmavá, protože obsahuje velké množství kakaa. Čím tmavší, tím je hořčí. Ale pozor na tu úplně černou. Taková čokoláda není vůbec dobrá a je spíš přepražená.
  • dotýkejte se – pokud má čokoláda dostatečné množství kakaa a není v ní zbytečné množství přísad jako je cukr, tuk a podobně, nebude se vám rozpouštět v ruce.
  • poslouchejte – přelomte čokoládu vejpůl. Měli byste slyšet znatelné lupnutí, které je důkazem toho, že čokoláda je dostatečně tvrdá a kvalitní. Každá čokoláda se od sebe liší. Některé jsou na zlomu nepravidelné a mají takové piliny, ty švýcarské jsou perfektně zabroušené a hladké.
  • přivoňte si – každá čokoláda má svou specifickou vůni. Když kostičku čokolády přelomíte, přivoňte si k jejímu zlomu. Některé čokolády voní po ovoci, většinou ty s příchutí, a další zase třeba po kouři. Vůně navíc aktivuje vaše chuťové buňky.
  • ochutnejte – čokoláda se cucá, nekouše!

A protože toho bylo dost, sepsala jsem pro vás deset věcí, které jste o čokoládě nejspíš nevěděli.

  1. Jediný rozdíl mezi hořkou a mléčnou čokoládou je přidané sušené mléko v čokoládě mléčné. Tam je ovšem mléko na úkor cukru. Bílá čokoláda opravdu je čokoláda, ale je to jen kakaové máslo.
  2. Existují různé druhy čokolády. Teď frčí hodně ty ochucené. Nejvíc prý slaný karamel. Ochutnat ale můžete i čokoládu s příchutí hub nebo brokolice. Dalším trendem jsou čokolády mléčné s jiným mlékem, než kravským. Jsou vhodné tedy i pro ty s intolerancí na laktózu.
  3. Raw čokoláda neexistuje. Při výrobě čokolády se totiž kakoavé boby, respektive kakaová hmota, musí vždy zahřát na 50 – 80 °C.
  4. Nejlepší odrůda kakaových bobů se jmenuje Criollo. Tvoří jen 5 % celosvětové produkce. Má nejširší chuťové spektrum, ale hodně špatně se pěstuje. Úplně nejčastější je odrůda Forastero, která tvoří 80 % produkce. Vyroste kdekoliv a plodí až 15x více, než Criollo. Zbylých 15 % produkce dělá odrůda Trinitario, která je kříženec zmíněných dvou.
  5. Kakaovník roste v Africe, Jižní Americe a Indonésii. Zkrátka v okolí rovníku. Původně pochází z Mexika a Kuby. Afrika je nadpolovičním vývozcem této rostliny. Úplně nejlepší kakaovníky rostou ve Venezuele.
  6. První tabulkovou čokoládu jsme mohli ochutnat v roce 1847.
  7. Willy Wonka existuje. Akorát se jmenuje Willie Harcourt-Cooze a vlastní značku čokolád Willie’s Cacao. Jeho příběh je jako z pohádky. A jejich čokolády vypadají naprosto nádherně. A chutnají ještě líp. Pan Willie navíc vydal velkou knihu čokolády, která na svých asi 1000 stranách popisuje recepty na vše, do čeho lze přidat čokoláda. A pozor – nejsou to jen dezerty!
  8. Při výrobě kaka se od sebe odděluje kakaová sušina a kakaové máslo. Kakaové máslo se pak prodává do kosmetického nebo farmaceutického průmyslu a je součástí třeba krémů nebo čípků.
  9. Toto oddělení kakaové sušiny a másla se provádí na stále stejném stroji, který v roce 1815 vynalezl Van Houten. A ano, to jméno už jste někde viděli. Na obalu holandského kakaa v supermarketu.
  10. Milka má jen 30 % kakaa, je ředěná lískooříškovou pastou, obsahuje syrovátku a ze 100 gramů její váhy je 59 gramů cukru.

Další zajímavosti se dozvíte přímo na webu www.cokolada.cz, kteří nám degustaci zprostředkovali 🙂

Tahle čokoláda je vyráběna z toho nejlepšího kakaovníku na světě, který roste v malém městečku ve Venezuele s názvem Chuao (čokoláda nese stejné jméno). Tabulka stojí asi 600 Kč.

Degustace čokolády nás tak nadchla, že jsme si po ní koupili tři čokolády domů. A už brzy budeme muset doplnit zásoby, které se rychle ztenčují. Mně šíleně moc chutná čokoláda s krystaly soli.

Už se vám sbíhají sliny? Tak se zapište na degustaci taky a nebo si kupte pár tabulek a udělejte si svou malou degustaci doma. Když mi napíšete, moc ráda vám poradím, které čokolády jsme ochutnávali my.

Tyhle tři čokolády jsme si vybrali domů my.
Sklad e-shopu cokolada.cz je místo, kde byste se klidně nechali dobrovolně zamknout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..